Výsledky vyhledávání v sekci: Blog na dotaz espresso

Naučte se, jak vybrat a připravit kávu

access_time30. september 2019personAdmin

Lidé se po dlouhou dobu rozhodli pít kávu ráno. Pomáhá otevírat oči a má bohatou, slanou chuť. Udělat skvělý šálek jemné kávy vyžaduje určité znalosti. Je možné se naučit triky obchodu přezkoumáním tipů, které následují.Pokud chcete kávu připravit, zamíchejte ji uvnitř hrnce ihned po vaření. Rychle promíchání kávy přinese jeho vůni a chuť. Když si ji podáte, dostanete bohatší chuť a budete odměněni delikátní vůní, kterou žádají milovníci kávy.Kávová zrna nemletí, dokud není čas je uvařit. Jakmile se mletá káva, její chuť se začne rozptýlit. Nikdy nezměřujte všechny vaše fazole dopředu, protože káva bude mít slabší chuť.Chcete na své hosty zapůsobit skvělou kávou? Vyzkoušejte jazzing tak, jak vypadá, zdobením latte. Cvičení květin nebo listů může vaše hosty velmi zapůsobit. Smíchejte mléko s rozpuštěnou čokoládou a poté při přípravě kávy cvičte.Ujistěte se, že s kávou používáte vysoce kvalitní vodu. Podvodní voda bude mít nepříznivý dopad na chuť kávy. Hledejte vodu s minerálním množstvím. Pokud tak neučiníte, může mít káva hořkou chuť.Jak drahý, jak to může být, dopřejte si nějakou kávu z obchodu jednou za čas. Speciální kavárny nabízejí ve své kávě mnoho skvělých doplňků. Mezi příklady patří šlehačka, čokoládové kadeře a zpěněné espresso.Zamyslete se nad tím, kolik šálků kávy potřebujete, než určíte rovnováhu vody a fazolí. Šálek kávy je tradičně šest uncí, zatímco odměrka je osm. V ideálním případě byste měli použít dvě tbs. kávy se šesti oz. z vody. Používání odměrných šálků může způsobit, že bude káva příliš zalévána.Při pokusu o snížení příjmu kofeinu nemusíte vyzkoušet studenou krůtí metodu. Můžete se z toho zbavit smícháním běžných fazolí a bezkofeinových fazolí. Pokud snižujete obsah kofeinu, ujistěte se, že všechny poměry zůstávají stejné.Pokud vaše nové dítě spotřebovává tolik času, že nemůžete pít ani kávu ve svém vlastním domě, vyzvedněte si kávu v nedaleké kavárně, která má projížďku. S dětmi můžete dojet na krátkou vzdálenost a snadno si opravit kofein.Káva je dobrá, ale příliš nepijte. Nadměrné pití kávy vás může zbavit dehydratace. K vyvážení účinků jedné šálky kávy jsou zapotřebí dvě porce vody. Pití více než šálek kávy může způsobit dehydrataci.Jak již bylo zmíněno, lidé z celého světa pijí každé ráno kávu. Jen málo věcí je přitažlivějších než vůně a chuť bohatého, robustního kávového nápoje. Jakmile pochopíte kroky potřebné k vytvoření perfektního hrnce kávy, můžete si kávu vychutnat každé ráno. Stačí použít tipy poskytnuté při příštím vaření kávy.

folder_openPřiřazené štítky

Espresso Vs překapávaná áva - Jaké Jsou Rozdíly?

access_time30. september 2019personAdmin

Káva - je to obecný pojem, který pokrývá tolik různých nápojů. Přemýšleli jste někdy o tom, proč vaše ranní kapající káva ze stroje doma chutná a vypadá úplně jinak, než espresso, které si objednáte v kavárně? Nejsi sám! Jak se ukázalo, espresso a kapající káva jsou naprosto odlišné nápoje, které vyhovují různým lidem v různých situacích. Nemluvě o všech ostatních druzích kávy, jako je káva French Press, nalít kávu nebo dokonce instantní kávu.O všech různých druzích kávy byly napsány celé knihy a o tomto tématu bychom mohli mluvit celé dny. V tomto článku se proto zaměříme na velmi důležitou otázku, proč byste si vybrali jednu vs druhou?Naučte se rozdíly mezi kapající kávou a espressem . Vyberte si ten správný nápoj v kavárně a zníte jako barista, když to vysvětlíte svým přátelům.Stručná historie kávy…Káva je absolutně všude, je to velká část většiny našich životů. Výzkum ukazuje, že přibližně 90 procent dospělých a 73 procent dětí (můžete tomu věřit?) Konzumovat kofein v nějaké formě. Ale odkud to přišlo?Původ kávyKofein byl pravděpodobně konzumován lidmi od doby kamenné. Důkazy naznačují, že naši předkové žvýkali kofeinované rostliny, aby mohli těžit z jejich magických vlastností. Káva, jak víme, však byla s největší pravděpodobností poprvé vynalezena v 15. století v Etiopii a exportována do Jemenu.První espresso strojEspresso přišlo o něco později. Existuje několik zdrojů, které naznačují, že espresso mohlo být vynalezeno již v 16. století. První oficiální stroj na espresso však nebyl patentován až v roce 1884 v Turíně a byl vynalezen člověkem jménem Angelo Moriondo. Říká se, že Moriondo chtěl urychlit proces přípravy kávy a našel způsob, jak toho dosáhnout pomocí tlaku. Slovo „espresso“ má tedy původ ve slovech „tlak“ a „vyjádřit“.Vynález moderního espressaMoriondoův stroj nebyl jako stroje na espresso, které známe dnes. Byl vynalezen pro vaření piva a ne pro jednotlivé šálky kávy. Moriondo design byl vylepšen další Ital, Luigi Bezzera v roce 1901, takže stroj byl schopen vařit na šálek, který umožnil espresso být podáván mnohem čerstvější. Patent pro tento stroj byl poté koupen obchodníkem Desiderio Pavoni (tolik matoucích italských jmen), který prodával stroj na espreso a přinesl ho masám. Prvním strojem na espresso, který byl použit ve Spojených státech, byl ve 20. letech La Pavoni.Vynález kapkové kávyFiltry na odkapávací kávu byly ve skutečnosti vynalezeny přibližně ve stejnou dobu v roce 1908 Němcem jménem Melitta Bentz. První elektrický kávovar nebyl vynalezen, neuvěřitelně, až do 50. a elektrických kapacích kávovarů se stal domácím standardem v 70. letech.Příprava dělá rozdíl! Takže jsem zmínil, že espresso bylo vynalezeno, aby zážitek z vaření kávy byl rychlejší a pohodlnější.Filtrovaná káva byla také vynalezena, aby bylo pohodlnější vařit a filtrovat kávu. Z tohoto pohledu jsou káva a espresso stejné. Tam se však podobnosti zastaví. Zde je tabulka s parametry vaření piva porovnány vedle sebe. Pivovarský parametr Překapávaná kávaEspressoHrubost mletístřednípokutaTeplota vaření190 až 196 ° F198 až 205 ° FČas přípravy45 minut 22-30 sekundMetoda extrakcegravitacetlakEspresso vs překapávaná káva - Podívejte se a ochutnejteKapající káva je tenká a nemá žádný krém. Espresso je naopak silné, mastné a pokud je správně připraveno, má na něm lahodné crema. Kapající káva má tendenci chutnat jemněji a jasněji ve srovnání s espressem, které chutná silněji a plněji.Nyní jsme diskutovali o tom, jak se espresso vaří na kávu jinak. Espresso potřebuje vysoký tlak a jemné mletí kávy. Kapající káva potřebuje filtr, mletý cukr a gravitaci. Tyto různé způsoby vaření piva umožňují, aby různé vlastnosti fazole procházely do kávy nebo do espressa. Nejprve se pojďme podívat na vzhled kávy.VzhledPoužíváme filtr pro kapající kávu, abychom zastavili příliš mnoho potenciálně škodlivých vlastností mleté ​​kávy, která se dostala do našeho nápoje. Je to proto, že voda je v kontaktu s kávou mnohem déle. Zjevnou výjimkou z tohoto pravidla je French Press, ale to je téma pro další článek! Rychlejší způsob vaření piva pro espresso má své výhody a nevýhody. Skutečnost, že voda je v kontaktu s kávou po mnohem kratší dobu, znamená, že není třeba filtr.Kávový olejŽádný filtr pro milovníky kávy znamená jednu věc - olej! Olej z kávových zrn obsahuje mnoho mikroskopických a nerozpustných látek. Bez papírového filtru se některé z těchto sloučenin dostanou do espressa, a to i v krátké době vaření. Tyto látky se nerozpouštějí ve vodě, proto neprocházejí filtrem. Díky tomu je espresso mnohem silnější, olejnatější nápoj.Oleje v espressu jsou emulgovány na koloid. Co to na Zemi znamená, slyším, že se ptáš? Koloid je v podstatě malé částice z jedné látky, které jsou suspendovány v jiné látce. To je důležité, protože nám dává naši crema a přináší nám rozdíl v chuti mezi kávou a espressem.Chuť - EspressoPřítomnost oleje v espressu znamená, že v naší kávě získáváme více oleje z oleje. Crema je zde ale opravdu důležitá. Působí téměř jako obal pro espresso a zámky ve všech těchto příchutích, čímž udržuje espreso příchutí déle.Chuť - překapávaná kávaKapající káva, na druhé straně, nemá žádnou z mastných vlastností (nebo alespoň mnohem, mnohem méně), které najdeme v espressu, takže tyto chutě chybí. Pro filtrační kávu však není vše ztraceno. Skutečnost, že voda je v kontaktu s kávovými zrny po mnohem delší dobu, znamená, že je schopna v průběhu času extrahovat různé příchutě, které v espressu nenajdeme.Espresso - Ochutnávky Degustační tóny v espressu bývají tmavší, výživnější a více čokoládové (z hlediska kávy). Spousta espressa bude mít hořkou chuť než kapající káva. Důvodem je špatně připravená káva, i když víc než skutečná kvalita espressa. Dobře připravené espresso by mělo být podle chuti sladké.Filtrování kávy - poznámky k ochutnávceTypické poznámky k ochutnávce pro filtrovanou kávu pak bývají ovocnější, jasnější a kyselejší (z hlediska PH, nikoli skutečné kyseliny). Zda je espresso nebo kapající káva chutnější nebo lepší, je zcela na jednotlivci. Tyto chutě mohou být také upraveny a manipulovány v závislosti na typu použitého fazole a typu pečeně, více na tom nyní.

folder_openPřiřazené štítky

Jak Si Vyrobit Krém S Aeropressem, Aby Se Z Něj Stalo Espresso

access_time30. september 2019personAdmin

Miluji espresso, je to můj oblíbený kávový nápoj. AeroPress je skvělá alternativa, ale je jiná, postrádá intenzitu espressa. Vždy jsem miloval AeroPress, ale recept, který jsem používal, byl úplně odlišný kávový nápoj, jehož chuťový profil se espressu ani blížil. Nemá tu ránu, kterou můžete získat pouze pomocí metody vysokotlakého vaření. Žádná kyselost, méně těla a žádná crema.Mým úkolem bylo vymyslet nejen způsob, jak udělat krém s AeroPress, ale napodobit espresso bez 9 barů, které dostaneme z espressa s pumpou. Pokud chcete ihned vědět, zda z AeroPress můžete získat skutečné espresso, výsledky jsou smíšené. Držte se mnou na chvíli a uvidíte přesně, co tím myslím.S AeroPress jsem začal hrát před chvílí a vyzkoušel jsem mnoho receptů. Zpočátku byla moje dobrodružství AeroPress právě taková, malá zkoumání světa vaření kávy. Vždycky jsem o tomto typu kávy uvažoval jako o samostatném způsobu výroby kávy a výrazné chuti. Až donedávna, když slyšeli někteří přátelé mluvit o tom, jak připravit espresso s AeroPress. Mám vlastní definici espressa, takže když jsem slyšel diskusi, měl jsem k tomu výhrady, ale měl jsem otevřenou mysl.Chtěl jsem, aby to fungovalo špatně, protože jsem šel na dovolenou v Karibiku a letovisko, kam jsem šel, nemělo espresso. Mají slušný mlýnek a skvělý komerční stroj na espresso, ale nikdy ho nevaří správně. Frustrovaný svými předchozími zkušenostmi jsem se rozhodl vzít kávu do vlastních rukou a kávu si sám vyrobit. AeroPress byl nejlehčí zařízení, které bylo možné nosit, ai když jsem neměl dělat espressa, káva, kterou jsem dostal, byla lepší než rekreační káva.

folder_openPřiřazené štítky

Jak Vybrat Kávová Zrna Pro Espresso

access_time30. september 2019personAdmin

Výběr kávových zrn pro espresso je věcí osobního vkusu zdvojnásobeného přísným technickým kontrolním seznamem. Svým způsobem bychom mohli říci, že na výrobu espressa můžeme použít libovolná kávová zrna, to by však bylo jen částečně pravda.Espresso je jednou z nejméně srozumitelných metod vaření kávy, a proto lidé necítí sebevědomí při výběru pečeně nebo fazolí. Ať už se jedná o jediný původ nebo směs, volba je v konečném důsledku osobní preference.Naučte se, jak si vybrat zrnková káva pro vaše espresso, a proč jsou směsi obecně lepší. Naučte se rozdíl mezi tmavou a střední fazolí pro espresso.Jak vypadá perfektní espresso?Skvělá střela espressa by měla mít horní část hnědé pěny zvané crema. Tato pěna je nutností, protože obsahuje aromatické oleje a zvyšuje chuť espressa.Jak to chutná?Těžko to popsat slovy, ale nejlepší přiblížení je, že by měla chutnat jako kávové pachy . Mnozí to považují za hrubé, jen proto, že je příliš intenzivní nebo protože to všechno najednou. Víte, jak skvělá kapající káva někdy voní. Přesto, když ji pijete, nevypadá to vůbec. Vezměte tu vůni kapající kávy a přemýšlejte o její vylepšené verzi. Přemýšlejte o chuti dvakrát nebo třikrát intenzivněji. Tak chutná espresso.Je espresso hořké? Ano, espresso je hořké. Veškerá káva je hořká, ale na to si zvyknete. Jakmile si zvyknete na hořkost, začnete detekovat květinové tóny, karamely a další tóny, o kterých odborníci mluví. Špatný výstřel však může být výjimečně hořký, pokud jste ho uvařili nesprávně. Existuje skvělý příspěvek z Quory, kde se odborníci hlásí s vysvětlením o hořkosti espressa . Je to skvělé čtení, pokud jste začátečník.Co je vůně dokonalého espressaPerfektní střela by měla být opět zážitkem. Druhý výstřel začne proudit, místnost bude naplněna intenzivní aroma kávy. Espresso v podstatě voní jako káva, ale intenzivněji. Ihned po vaření jsou všechny těkavé oleje ve vašem šálku. Pivovarská metoda zajišťuje, aby během přípravy nedošlo ke ztrátě aroma. U jiných metod se většina aroma ztratí. Vůně espressa je součástí rituálu.  Pokud váš výstřel necítí skvěle, je to pravděpodobně zrna nebo parametry vaření.Jaký typ kávy je pro espresso nejlepší?Zákazník se mě jednou zeptal: „Jaký druh kávy dáváte do kávovaru?“ Moje odpověď byla „Používám středně tmavou směs fazolí z Brazílie a Afriky Arabica s 15% fazolí Robusta, opečenou před třemi dny.“Zákazník chtěl vědět, jaké zrna by mohla použít se svým strojem na espreso doma. Byla zklamaná, když věděla, že moje směs byla zakázková objednávka od místního pekáče, kterou si nemohla koupit.Skutečnost je taková, že můžete používat jakoukoli kávu pro espresso, pokud se vám bude líbit. Pro svůj kávovar nepotřebujete speciální kávu. Měj se mnou strpení; V další části vám dám podrobnější informace.Jaké pražení je pro Espresso nejlepšíMohu použít tmavě pražené zrna pro espresso?Určitě můžete. Ve skutečnosti většina lidí upřednostňuje tmavé pečeně pro svůj denní záběr. Pokud navíc použijete tento snímek pro lattes, tmavá pečeně pomůže těmto latte s některými hlubšími příchutěmi.Středně tmavé a tmavé pečeně mají sklon chutnat stejně bez ohledu na původ fazolí. Pokud chcete analogii, tmavé zrna jsou podobné komfortnímu jídlu. Každý je miluje, ale jsou prostě obyčejní. Na nich není nic zvláštního.Zvláštní poznámka k tmavým pečením: tmavší pečeně mají tendenci být mastnější rychleji než středně pražené. To samo o sobě není špatná věc. Olejová káva chutná skvěle. Pokud používáte poloautomatický a dobrý mlýnek, měli byste být v pořádku. Mnoho superautomatických kávovarů a některé mlýnky však nemohou zpracovat mastné zrna.Mohu použít lehce pražené?Absolutně. Mnoho milovníků espressa ráda používá pro své záběry lehčí pečeně. Lehčí pečeně dodají vašemu záběru další rozměr.Pokud chcete zažít velikost a zatáhnout některé z chutí terroiru do šálku, je výběr lehčí pečeně.Jednotný původ vs BlendsČasto slyším výraz „ espresso zrna “ a vždy mě trochu krčí. Vlastně jsem si na to zvykl a už mi to nevadí.Neexistuje nic jako espresso zrna. Pečení často vyvíjejí směsi a pečení, které jsou odpouštějící.Co tím myslím smíchanou směsí espressa? Při tahu výstřelu s jednou z těchto fazolí můžete dělat chyby a stále budete mít slušnou ránu. Mnoho kaváren používá tyto směsi, protože se s nimi snadněji pracuje a pracují lépe v cappuccinu nebo latte.Pokud však chcete mít jedinečný zážitek z čistého espressa, budete se chtít vyhýbat odpouštěcí směsi.Abychom shrnuli srovnání jednoho původu a směsi, mohu říci, že směsi jsou bezpečnější, kávy s jedním původem jsou více prospěšné.Jak si vyberete zrnaDobře, vím, že moje rada vám moc nepomohla, ale v následující části najdete informace o tom, jaké zrna si vybrat.Moje první pravidlo pro vás je použít zrna, které se vám líbí. To je trochu vágní a pravděpodobně nevíte, co se vám líbí, ale zde je několik příkladů, jak k tomu přistupovat.Pokud pijete ruční kapající kávu (nebo jste ji vyzkoušeli) a máte rádi jemné terroirové poznámky, použijte tyto zrna. S největší pravděpodobností to bude lehčí pečeně, které zdůrazní původ, jako je jemná kyselost nebo květinové tóny s některými africkými zrnami.Pokud máte rádi přirozeně sladší kávu, bude tmavší pečeně nejlepší. Příliš tmavá a chuť však bude popelavá.Pokud si nejste jisti, co si vybrat, použijte „pražené espresso“. Vím, že jsem řekl, že pražené espresso nic neznamená, a budu to udržovat. Na konci dne však pražírna vyřídí tyto zrna, aby potěšila většinu milovníků espressa. Jejich směs může být tím, co hledáte.Hlavní pravidlaNezáleží na tom, jaký máte vkus, dodržujte obecná pravidla nákupu fazolí.Čerstvost - nakupujte čerstvě pražená kávová zrna, pokud kupujete od malého pekáče. Pokud si koupíte z větší pražírny, ujistěte se, že rozumíte tomu, jak balí kávu. Vyhledejte datum vypršení platnosti. I když byla káva propláchnuta dusíkem nebo vakuově, nechcete si koupit kávu, která byla na polici již rok.Získejte kávu v malém množství. Pokud si koupíte příliš mnoho kávy, bude to ve vaší spíži zastaralé.Nakupujte pouze kvalitní kávu, nekupujte průměr. Špatná kvalita kávy bude chutnat špatně. Dobrá káva se sbírá, když je plně roztrhaná, a ručně se třídí, aby se vyloučily špatné zrna.Vždy nakupujte celé zrna. Pokud nevlastníte dobrý mlýnek na kávu, je vaše espresso odsouzeno k tomu, že bude po prvních několika dnech v balení mleté ​​kávy bez života.Ujistěte se, že víte, kdo je váš pražič. Není nic špatného testovat nový pražírna, ale alespoň získejte nějaké reference od místních milovníků kávy, pokud ano.U malých místních pražíren je moudré podívat se na to, jak ukládají své pražené zrna. I když datum pečení říká před 7 dny, je-li káva nesprávně skladována, je téměř zastaralá.Vyvarujte se kávy, kterou nelze vystopovat. Pokud nemůžete vědět, odkud káva pochází, je to pravděpodobně špatná kvalita.Arabica je nejlepší káva a espressa z arabských bobů jsou vynikající. Avšak 5% až 15% fazolí Robusta ve směsi poskytne vašemu záběru více crema.

folder_openPřiřazené štítky

Jak Si připravit Espresso Bez Espresso stroje - Tři Skvělé tipy

access_time30. september 2019personAdmin

Espresso je můj oblíbený způsob vaření kávy. Všechno od opojné vůně a štiplavě ostré chuti až po ohromující množství kofeinu na unci z něj činí nejžádanější šálek kávy. Vařil jsem každé ráno šálek z pohodlí domova. Je to můj rituál;Vlastním dva espresso stroje, i když jeden zachycuje prach v suterénu. Někdy nedokážu připravit své každodenní lungo, doma dvakrát. V těchto krizových situacích míjím sousední kavárnu a jednu chytím.Co kdybych nevlastnil espreso? Chtěl bych si to každý den z kavárny, jak jsem kdysi býval v životě. A co přípravu espressa? Vlastním téměř všechny kávovary na světě. Jeden z nich bych asi mohl použít, ale ne všichni z nich si mohou vyrobit šálek, který může projít jako espresso. Účelem této příručky je pomoci vám vybrat správné vybavení a poskytnout vám pokyny k vytvoření skvělé alternativy espressa. Proč tomu říkám alternativa? Uvidíte, proč.Jak se Espresso liší od překapávané kávy?Mnoho milovníků překapávané kávy nemá rádi espresso. Někteří to považují za hrubé. Tureckí milovníci kávy se nedotknou kapání, věci, které vycházejí z kávovaru, jsou příliš slabé a nemají žádnou chuť. Tloušťka a množství pokut v turecké kávě způsobují, že pro většinu konzumentů překapávané kávy je to nejméně přitažlivé. Toto je jen několik příkladů, které vám ukážou, že káva je věcí vkusu. Chci říct, že chuť espressa nemůžete replikovat běžným kávovarem.Jistě můžete získat silnější nebo koncentrovanější kávu. (Udělejte to přidáním více důvodů na šálek.) Ale ostrá, štiplavá, mírně sladká a poněkud hořká chuť espressa je jedinečná. Espresso má vrstvu crema nahoře. Čím silnější je crema, tím lepší je espresso. Crema má výrazné aroma a příchutě specifické pro vysokotlakou extrakci. Tady na vás moc nezajímáme. Potřebujete slušnou ránu, aby se vaše latte. Pokud potřebujete nakrmit svou podivínskou stránku, podívejte se do našeho dokumentu o espressu.Na závěr: nemůžete vařit espresso bez tlaku. Můžete vařit koncentrovanou a robustní kávu, ale to není espresso. Nechutná jako jeden a necítí jako jeden. Můžete mi říkat snob, vím, že jsem trochu, ale espresso potřebuje 9 bar tlaku. Cokoliv jiného je „ alternativa espressa “. Znamená to, že musíte koupit drahý espresso stroj? V mnoha případech to tak není. Můžete si udělat vynikající latte s minimálními výdaji.Takže pokud jste na to stále připraveni, následuje zábavná část. Naučíme vás, jak připravit pseudo-espresso a jaké vybavení k tomu potřebujete. Spoiler : Je to levná špína.Jaké kávovary můžete použít jako alternativní espresso?Pro skutečné espresso doporučujeme používat espresso poháněné čerpadlem. Pokud chcete skutečné espresso a váš rozpočet je nízký, podívejte se na náš výběr levných výrobců espressa . Máte-li pro svůj domácí kávový bar větší rozpočet, můžete se podívat na náš seznam  super automatů nebo na naši recenzi nejoblíbenějších  poloautomatických kávovarů .Pro vaření domácího espressa s nízkými náklady jsou nejlepší tři možnosti tyto tři metody:AeroPress,Moka pot,Parní espresso výrobce.Fungují i ​​jiné metody? Ne tak docela, ale pokud musíte, můžete si vyrobit latte se silnou kávou. Nedoporučujeme to a vysvětlíme to později v článku proč.AeroPressAeroPress je nejlevnější a nejvíce odpouštějící metoda vaření parta. Vyvíjíte tlak ručním tlačením pístu a pomocí AeroPress pravděpodobně dosáhnete více než 3 bary. To je docela dobré.Zajímavostí je, že můžete vařit i při nižších teplotách, jako u skutečných kávovarů. Pivovarnictví při nízké teplotě zabrání spálení vašeho výstřelu (nazývá se to nadměrná extrakce). AeroPress dodá hladký, aromatický a odvážný šálek kávy, a to je moje oblíbená metoda manuálního vaření. Podívejte se zde na rozsáhlého průvodce pivovarem nebo na vynikající infographic krok za krokem .Moka PotMoka pot je skvělý způsob, jak si vyrobit silný lahodný šálek kávy, ale musíte tuto metodu zvládnout. Je to mnohem těžší se naučit, než tahat výstřel pákovým strojem (srandu). Pokud se vám o chuť moc nestará a odvážná, hořká káva je s vámi v pořádku, proces není tak složitý. Ale pokud chcete získat hladkou degustační kávu, musíte se naučit tento proces.Problém s hrnci Moka spočívá v tom, že potřebují vysokou teplotu, aby dosáhli potřebného tlaku. Voda, která je příliš horká, extrahuje z bobů hořkou příchuť. Existuje postup pro ochlazení hrnce ihned po dokončení extrakce, abychom se vyhnuli nadměrné extrakci. Steam Espresso MakerParní espresso je slušný kávovar, i když trpí stejným problémem jako Moka hrnec. Káva chutná trochu spálená, když se s ní vaří. Káva z parního kávovaru má méně pálené chuti než káva z hrnce Moka. Existují některé mechanismy, které ochlazují páry před dosažením varné hlavy. Nejsou však příliš efektivní.Výhodou parních espresso strojů je vyšší tlak, který lze získat ve srovnání s Moka nádobou. Přítlak pomáhá vytvořit silnější šálek s plnějším tělem.Co nemůžete použítDovolte mi to napravit: Můžete použít cokoli k vytvoření silnější kávy, pokud je to váš cíl. Ale pokud chcete šálek, který se podobá espressu, potřebujete tlak. Z tohoto důvodu není v mých očích dobrá metoda vaření piva, která během extrakce nevyužívá tlak. Nemůžete to vařit francouzským tiskem nebo jako tureckou kávu a nazvat to espresso. I když vám tyto metody vaření kávy poskytnou robustní šálek s plným tělem, chuť se liší od espressa. Důvodem je nedostatek tlaku během extrakce.Znám další otázku: „Mohu použít překapávací kávovar?“ Ne, nemůžete. A důvod je stejný, žádný tlak. Kapání je ještě horší, protože má méně těla než většina pivovarnických metod.Naposledy jsem si udržoval to nejlepší: „ Můžete použít Keurig k přípravě espressa? „Odpověď také není, pokud stroj Keurig není Rivo. Běžné stroje Keurig nemají dostatečný tlak na extrakci espressa. Ještě horší je, že na Keurigu nemůžete upravit hlasitost. To znamená, že nemůžete vařit koncentrovaný snímek, podobný espressu. Rivo je však vybaven 15 barovým čerpadlem a je navržen pro tahání espressa. Pokud to stále čtete, Rivo je pravděpodobně mimo váš rozpočet. A co napařování a napěňování mlékaPokud dostanete parní espresso výrobce, všechny přicházejí s kouřící hůlkou. Je velmi snadné použít kouřící hůlku na napěnění mléka. Potřebujete jen trochu tréninku. Pokud používáte hrnec Aeropress nebo Moka a nechcete vyhodit váš rozpočet, můžete se podívat na náš článek o ručních mléčných bratřích . To jsou nákladově nejefektivnější. Vím, že za to musíte zůstat v rozpočtu, ale můžete si také přečíst naši část o automatických mléčných bratrech . Je o něco dražší, ale jsou lepší volbou pro napařování a napěnění jako profík.

folder_openPřiřazené štítky

Výhody A Nevýhody Pití Kávy - Zdravotní Přínosy A Rizika Konzumace Kávy

access_time30. september 2019personAdmin

Když jsem byl mladší, pil jsem hodně kávy, myslím hodně. Ne moc šálků, slabé kapání, které byste dostali do kaváren, nikdy jsem nemohl pít ty věci. Dokonce i v práci byl kapací stroj obsluhován lidmi, kteří potřebovali čaj, a nikoli kávu, takže jsem si musel vyrobit svůj vlastní. Když jsem procházel s tureckou kávou, všechny hlavy se otočily a dívaly se na černou věc v mém hrnku. A to se stalo několikrát denně.Zpět na dnešek už nemůžu pít příliš mnoho kávy a určitě se tomu vyhýbám odpoledne. Moje tělo mi řeklo, že piju příliš mnoho věcí, a začal jsem přemýšlet, jestli bych to neměl přestat pít všechno dohromady. Nepřestal jsem dostávat svůj denní šálek joe, místo toho jsem udělal trochu výzkumu a našel několik zajímavých věcí.Zdravotní fakta o kávěJe káva pro vaše zdraví dobrá nebo špatná? Více než 50% amerických dospělých pije kávu denně. Mírně návykové a vyskytuje se v mnoha podobách, jako je latte, cappuccino nebo espresso, je to droga volby mnoha lidí.Průměrná spotřeba kávy na osobu denně se odhaduje na 3,4 šálků. S tak vysokou spotřebou kávy v Severní Americe nás nutí přemýšlet: Je káva zdravá? Je to prospěšné pro naše zdraví nebo pomalu hrabeme náš hrob?Tento článek vás provede výhodami a nevýhodami pití kávy a přímým spojením mezi kávou a vaším zdravím. Varuji vás, možná nedostanete jednoznačnou odpověď, jako v „Ano, měli byste pít kávu.“ Nebo „Ne, nepijte to, káva je pro vás špatná.“ Je to proto, že každý je jiný.Náhrada kávy - přirozeně bez kofeinuPero je přírodní nápoj s chutí podobnou kávě. Je zcela bez kofeinu a je vyroben ze všech přírodních ingrediencí - sladového ječmene, ječmene, čekanky a žita. Odpoledne vždy piju šálek kávy, zejména proto, že nepiju kofeinové nápoje po 13:00.Pero neobsahuje žádné stimulanty, a proto nezpůsobí nespavost ani nevytvoří žádné příznaky obvykle spojené s konzumací kofeinu. Naplňuje to mou potřebu horkého nápoje, aniž by to narušovalo můj noční spánek. Nízká kyselost tohoto přírodního nápoje usnadňuje vychutnání si kdykoli. Ještě lepší je, že většina kávových náhražek obsahuje hodně prebiotické vlákniny, která je v naší stravě chybějící komponentou. Přečtěte si více o prebiotické kávě .Nevýhody pití kávy - deset důvodů, proč je káva špatná pro vaše zdravíKáva obsahuje sloučeninu s názvem terpenoid, o které je dobře známo, že tvrzuje vaše tepny. To způsobuje, že se krevní cévy buď rozpínají / bobtnají nebo zužují nebo úplně blokují. Oba účinky jsou negativní a mohou způsobit infarkt.Vysoký krevní tlak: I když je zřejmé, že káva způsobuje vysoký krevní tlak, vědci a lékaři si nejsou jisti, jak to dělá. V oběhu je myšlenka, že kofein blokuje hormon, který zabraňuje zúžení tepen. Další teorie naznačuje, že kofein stimuluje vaše nadledvinky, aby produkoval více adrenalinu, což by zvýšilo váš krevní tlak. Kofein má krátkodobý účinek na krevní tlak a má silnější účinek na lidi nad 70 let nebo osoby s nadváhou.Vysoký cholesterol: Dalším negativním aspektem, který káva dělá, je to, že zvyšuje hladinu cholesterolu. To je způsobeno éterickými oleji zvanými terpeny, a nikoliv kofeinem, na rozdíl od všeobecného přesvědčení. Tyto oleje lze snadno odstranit z kávy pomocí filtrů.Pálení žáhy: Všichni víme, že při trávení jídla produkuje žaludek kyselina. Při pití kávy musí produkovat ještě více kyseliny, která obvykle způsobuje žaludeční potíže a pálení žáhy.Osteoporóza: Kofein z kávy snižuje absorpci vápníku ve vašem těle tím, že jej vypouští močí. To způsobuje, že kosti jsou tenké a křehké a způsobují osteoporózu. Toto onemocnění postihuje 33,33% žen ve věku nad 50 let.Dehydratace: Voda je pro naše tělo nezbytná. Počítá se jako polovina naší tělesné hmotnosti a je životně důležitá pro naše přežití. Káva je močopudná a při pití hodně kávy (5/7 šálků denně) se vaše tělo později močí. Pokud s kávou nespotřebujete dostatek vody, můžete trpět dehydratací.Špatný dech: Všichni známe pověst kávy týkající se dechu člověka. Je tedy pravděpodobné, že pokud pijete kávu, máte ji také.Obarvené zuby: Přemýšleli jste někdy o tom, proč vaše zuby nejsou tak bílé jako dřív nebo proč jsou žluté? Je to jistě proto, že pijete kávu.Nedostatek spánku: Kofein stimuluje vaše tělo, díky čemuž si je více vědomý, energický a pozorný. I když to může být profík, může to být také podvodník, zejména když se snaží spát. V důsledku toho by nemělo být žádné překvapení, když nemůžete usnout po pití kávy po 13:00.Závislost: To by nemělo být žádným překvapením, zvláště protože káva byla klasifikována jako droga. Ačkoli to není vysoce návykové a velmi nebezpečné, vytváří závislost díky obsaženému kofeinu, který stimuluje centrální nervový systém.Výhody pití kávy - devět důvodů, proč je káva dobrá pro zdravíZabraňuje stárnutíAčkoli je to stále kontroverzní, vědci tvrdí, že káva zabraňuje stárnutí. To je způsobeno antioxidanty obsaženými v kávě, které zabraňují oxidaci, což je proces, který ničí buňky a stimuluje stárnutí. Kofeová kyselina a kyselina chlorogenová jsou pouze dvě z fenolických sloučenin v kávě a vědci objevili velkou rychlost absorpce těchto dvou fenolů.Zabraňuje demenciAlzheimerova choroba je nejčastější formou demence. Bylo prokázáno, že pití 3 až 5 šálků kávy denně snižuje šance na rozvoj této choroby o 65%. To je opět připisováno antioxidantům v kávě, které zabraňují poškození tkáně.Zabraňuje Parkinsonově choroběTomuto onemocnění brání také antioxidanty v kávě.Zabraňuje cukrovce 2. typuHořčík a chrom, dva minerály, které se nacházejí v kávě, jsou nezbytné pro prevenci diabetu. Pomocí inzulínu v našem těle regulují hladinu cukru v krvi. Kyselina chlorogenová a antioxidanty se také připisují prevenci na inzulínu nezávislém na diabetes mellitus (NIDDM). Zde je studie, která potvrzuje návrh, že káva snižuje cukrovku 2. typu .StimulaceJak všichni víme, káva zlepšuje duševní výkon. Je to jeden z velkých účinků kávy. Pomáhá nám se probudit, být ostražití a pozornější. Z tohoto stejného důvodu je káva skvělá, když zůstáváte pozdě ke studiu na zkoušku nebo dokončení naléhavé práce. Kofein je látka, která nám dává tuto energii a která stimuluje náš mozek.SocialStarbucks, Tim Horton's, Coffee Time, Second Cup… Všechny tyto kavárenské řetězce, kde vy a vaši přátelé strávíte odpolední rozhovory, jsou ideálním místem pro styk s lidmi.Zabraňuje rakovině tlustého střevaKyselina chlorogenová a další fytochemikálie v kávě mohou být účinnou prevencí rakoviny tlustého střeva. Zde je více o tom .Zabraňuje chorobámKáva může zabránit mnohem více chorob než ty, které jsou uvedeny výše. To bylo také přičítáno prevenci jaterní cirhózy, ledvinových kamenů, Gallstones a Astma.Zlepšuje paměť a poznáváníExistují důkazy, že káva může zlepšit kognitivní funkce a zabránit kognitivnímu poklesu.  Je káva špatná pro vaše zdraví?Klíčem je zdravý rozumKáva může být velmi prospěšná pro vaše zdraví a také velmi nebezpečná. V závislosti na množství spotřebovaném každý den můžete zabránit mnoha chorobám a vyvinout nové.Káva může ovlivnit všechny naše tělo od nervového systému až po vylučovací a endokrinní systémy. Udržování velké rovnováhy a mírné pití může být pro vaše zdraví velmi prospěšné. 

folder_openPřiřazené štítky

Co Je Káva - Fakta, Statistiky A Účinky Kávy Na Zdraví

access_time30. september 2019personAdmin

Co je káva a proč ji máme rádi?Milujeme kávu, protože jsme na ní závislí nebo protože její chemické složení má smysl pro naše tělo? Káva není příjemným zážitkem z ochutnávky pro téměř každého při prvním pokusu. Mnoho lidí prostě nenávidí chuť. Káva však obsahuje mnoho antioxidantů a kofein, tolik potřebný „pick-me-up“. Mohl by to být důvod, proč to nakonec „milujeme“? Nebo je to jen závislost?Káva, nápoj, je výsledkem vaření pražených a mletých kávových zrn.Kávová zrna jsou jámy ovoce z kávovníku.Kávovník (Coffea) je stálezelený stromeček nebo keř, který roste v tropickém klimatickém regionu. Kávová zrna ve skutečnosti nejsou zrna, jsou to jámy odstraněné z třešní.Káva je přírodní stimulant vytvářející mírnou závislost a je spojena s mnoha přínosy pro zdraví. Zneužívání kávy však může mít za následek mnoho zdravotních problémů.Nápoj vyrobený z kávových zrn je jedním z nejoceňovanějších na světě a představuje důležité procento vývozu z mnoha zemí.Kofein je kávový extrakt a ve farmaceutickém průmyslu se velmi často používá.Káva DefiniceDefinice vaření kávyKáva je vařený nápoj získaný extrakcí rozpustných složek ve vodě z pražené jámy třešně kávy. Káva je nápoj s proměnlivým procentem kofeinu a se specifickou vůní a chutí.Vůně a chuť se liší podle rodu Coffea, metody extrakce, kvality kávových zrn a koncentrace konečného nápoje. Metody extrakce jsou volně rozděleny do dvou kategorií: extrakce za studena nebo vaření za studena a extrakce za tepla, která zahrnuje extrakci za nízkého tlaku a extrakci za vysokého tlaku v případě espressa. Co je kofein?Kofein je bílá hořká krystalická látka extrahovaná z různých rostlin, nejoblíbenější je káva. Kofein je toxický ve velmi velkých dávkách, ale v normálních dávkách má vysoké terapeutické hodnoty. Kofein však vytváří fyzickou i duševní závislost. Kofein je psychoaktivní droga , jedna z mála neregulovaných.Nebezpečí příliš mnoho kávyKáva je návykováKofein je mírně návyková látka a lidé, kteří přestanou konzumovat, zažívají určité abstinenční účinky. Odběr kávy může mít za následek vážné bolesti hlavy, které mohou trvat až týden.Zneužívání kávy je nebezpečnéPříliš mnoho kofeinu může způsobit neklid, nevolnost, bolesti hlavy, napjaté svaly a problémy se spánkem.Káva může zhoršovat vředové problémy a způsobit pálení žáhy.Problémy sespaním Spotřeba kávy odpoledne může ovlivnit spánek a způsobit nespavost. Mladí lidé by nikdy neměli pít kávu. Pravidelná konzumace kávy může být pro mladé lidi stejně špatná jako alkohol, ale protože účinky kávy nejsou okamžité, obvykle to považujeme za méně nebezpečné.Problémy s kávou a pokožkouPro mnoho lidí bude káva způsobovat kožní problémy. Vypadá to, že autoimunitní kožní poruchy jsou v přímém vztahu k množství spotřeby kávy. Značná dehydratace způsobená kávou také způsobuje kožní problémy.Káva - počet kaloriíKáva samotná má pouze 2 kalorií na jednu porci. Když však přidáme krém a cukr, který může hodně změnit počet kalorií. Kávové nápoje, které dostanete v kávových řetězcích (Starbucks, Dunkin 'Donuts atd.), Mohou v závislosti na velikosti dosáhnout až 380 kalorií. Přiznám se, že do své kávy přidávám cukr, ale držím se dál od mixů Starbucks.Kofein a absorpce vápníkuKofein narušuje mechanismus absorpce vápníku, což vede k osteoporóze. Pokud se u vás může vyvinout osteoporóza, vyhněte se spotřebě kávy.Káva a drogyKáva může interagovat s jinými drogami a případně je potenciovat. Například káva a fluoxetin společně mohou způsobit vedlejší účinky, jako je úzkost, rozrušení a extrémní bdělost. Lidé, kteří pijí kávu a užívají Prozac, hlásili neobvyklé chutě kávy.KofeinismusKofeinismus je stav spojený se spotřebou velkého množství kofeinu. Příznaky kofeinismu jsou závislost, nervozita, podrážděnost, nespavost, neklid, bušení srdce a bolesti hlavy.Kofein může ovlivnit všechny systémy našeho těla: nervový, oběhový, dýchací, zažívací, vylučovací, endokrinní, atd. Zneužívání kávy způsobí přebití jednoho nebo více z těchto systémů a způsobí onemocnění. Ujistěte se, že rozumíte všem kladům a záporům pití kávy .Druhy kávy, Arabica vs RobustaOdrůdy kávyTyp kávy a praženímné maso jsou pro náš konečný produkt v našich šálcích nesmírně důležité.Nejběžnějšími druhy kávy jsou arabica a robusta.Arabica je nejčastěji používaným typem kávy s více než 80% celkové produkce kávy.Robusta je druhá nejpoužívanější odrůda kávy a je dobře známá svou odolností vůči škůdcům a nižší výrobní cenou.Mezi další méně oblíbené druhy kávy patří káva Liberica, kameronská káva, káva Kongo, káva Sierra Leonean a káva Bengálsko.Arabica vs RobustaArabica je více kyselá než robusta a má více chuti. Coffea Canephora (Robusta) má silnější hořkost velmi běžnou ve francouzské a italské přípravě kávy a obsahuje více kofeinu.Coffea arabica, má mnoho odrůd v závislosti na zemi původu, zeměpisných podmínkách a dalších jemnějších faktorech.V ideálním případě by se káva měla vařit ze směsi dvou odrůd, aby se získala dokonale vyvážená káva. 65% arabica a 35% robusta je populární poměr, ale člověk by měl zažít různé směšovací poměry. Upřednostňuji asi 75% arabiky a 25% robusty.Vaření kávyVaření kávy může být složitý úkol, který vyžaduje hlubokou znalost kávy, praženou kávu a mletí.Příprava a podávání kávy se věnuje práci na plný úvazek. Zaměstnanec, který vyrábí a podává kávu, se nazývá barista. Pivovarnická káva zahrnuje znalosti o pražení, mletí, konzervování kávy, jakož i kombinování přísad pro recepty na kávu.Káva může být vařena mnoha způsoby, nejpopulárnější způsoby vaření jsou:EspressoSpeciálně konstruovaná zařízení tlačí páru kávovými mleti při daném tlaku. Největší množství aromatických olejů je udržováno a káva neobsahuje tolik kofeinu jako jiné metody.French pressFrench press používá kovový filtr, který bude filtrovat méně aromatických olejů, které ocení kávoví snobi, jako jsem já.Turecká , řecká, východoevropská (turecké varianty)Při přípravě turecké kávy se zrna mele na jemný prášek a vyluhuje nebo vaří na nízké teploty. Aromatické oleje se uchovávají.Překapávaná kávaJe to nejoblíbenější metoda vaření piva. Používá papírový filtr, který drží mletou kávu. Voda prochází kávou a papírem. Více kofeinu než jiné metody, ale káva je velmi čirá, méně vůní a chutí.Vařená za studenaTento druh kávy se připravuje studenou infuzí mleté ​​kávy. Studená káva má více chutí, méně kyselosti a méně kofeinu.CaPhe, (Vietnamese)Používá zařízení podobné francouzskému tisku. Káva je mletá velmi dobře. Mnoho vůní je zachováno.Single serv brewJe to opravdu speciální druh kávy, protože používá pumpu k průchodu páry skrze mleté ​​kávy, ale nejde ani o espresso. V závislosti na výrobci vám sládek dá kávu od kapající kávy po espresso.Další informace naleznete také v našem podrobném průvodci vaření kávy  .Pražení kávyPražení kávy je jedním z nejdůležitějších kroků při výrobě kávy. praženímním se mění chemické vlastnosti fazolí, takže mají správnou chuť a aroma. Bez pražení je káva nevýrazná bez chuti a chuti. Různé stupně pražení umožňují získání různých chutí a chutí. Někteří lidé raději kupují zelenou kávu a pečou ji doma pro lepší kontrolu nad chutí a maximální svěžest. Zelené zrna jsou stabilnější než ty pražené, takže káva neztratí aroma.Zde jsou hlavní stupně praženímní:Lehké: - Cinnamon Roast, New England RoastStřední: - American Roast, City Roast, Full City RoastPlné: - Vienna Roast, (jeden z mých bývalých oblíbených)Dvojité - Francouzská praženímně, italská praženímně, španělská nebo turecká praženímně (italská praženímně je moje současná oblíbená) a španělská praženímně  je nejtemnější pražená káva.Tmavé pražení vs. Světlé praženíKterá praženímně je nejlepší?Čím více zrna pražíme, tím méně původní chuti zůstane nahrazeno specifickou chutí a chutí praženímně.Káva pražená a typ je získaná chuť, typ kávy jsem v životě několikrát změnil a pokaždé, když jsem měl problémy s přizpůsobením. Neexistuje dokonalá praženímně, protože všichni máme své preference.Některé druhy kávy budou „vyžadovat“ méně pražení, aby si udržely více své osobnosti. Některé druhy vaření však vyžadují speciální typ praženímní. Například turecká káva a espresso potřebují tmavší praženímně, domácí směsi (melange maison) jsou středně praženímné, takže si zachováváme některé z původních kávových příchutí.Vypil jsem celou řadu pražené kávy a užíval jsem si všech typů. Jedinou poznámkou, kterou zde mám, je, že velmi tmavé druhy praženímně ztratí veškerou svou osobnost a stanou se hořkými. Při vyšších teplotách a dlouhodobém vystavení teplu cukr z fazolí karamelizuje a nakonec zmizí a přeměňuje se na dřevěné uhlí.Tímto způsobem získává káva svou zvláštní hořkost. Někdy se jedná o postup, který zakrývá špatnou chuť kávy nízké kvality. Spálením kávových zrn se ztratí všechny původní aroma. Na rozdíl od všeobecného názoru, že tmavé praženímné zrna nabízejí silnější kávu, dochází také ke ztrátě kofeinu. Rozdíl je však minimální, takže většina z nás by si ani nevšimla rozdílu.Mletí kávyMletí kávy je velmi důležitým aspektem přípravy kávy. Mletí ovlivní chuť, chuť a sílu kávy (množství extrahovaného kofeinu).Například mleté ​​espresso je někde mezi tureckým - nejjemnějším mletím - a kapajícím mletím. Turecká sládka potřebuje velmi jemnou mletou kávu, aby odhalila všechny kávové příchutě a snadno klesla ke dnu šálku.Turecká káva se tradičně podává nefiltrovaná, aby se zachovalo maximum aromatických olejů, které dodávají chuť.Mletí je jedním z nejnovějších kroků při přípravě kávy. Po rozemletí existuje mnohem více kontaktní plochy se vzduchem (kyslík), takže je zde větší oxidační povrch; to je důvod, proč by se mletí mělo provádět vteřiny těsně před vařením. Instantní káva sušená mrazemInstantní kávu jsem přestal pít dávno, ale chtěl jsem zkusit bezkofeinu. Po dlouhém výzkumu jsem si myslel, že bio káva bude mít největší smysl. Zkusil jsem Mount útočiště a teď je jeden z mých odpoledních teplých nápojů, střídá se s kávovými náhražkami.Instantní organická káva Mount Hagen je organicky pěstovaná vysokohorská káva vyrobená ze 100% fazolí Arabica. Je to první certifikovaná organická lyofilizovaná káva na světě.Mount Hagen je 100% ekologický certifikován společností EcoCert v souladu s ekologickými standardy amerického ministerstva zemědělství. Lyofilizovaný kávový proces je dosažen bez použití jakékoli formy konzervačních látek nebo přísad. Kávy Mount Hagen pocházejí z plantáží nejlepších pěstitelských oblastí na světě. Je to jedna z nejlepších káv bez kofeinu.Kávová zrna - odkud pocházejíTo, co nazýváme kávová zrna, není zrna, je to vlastně jáma kávové třešně. Třešňová káva je plodem malého stromu nebo keře, v závislosti na rozmanitosti rodu coffea. Třešně se sbírají, když jsou zralé a semena se oddělí. Někteří pražiči nechají ovoce na semenu vyschnout, jiní ovoce okamžitě odstraní. Ponecháním ovoce více na semenech se zachová více chuti, ale proces separace je komplikovanější.zrna zpracovávají různé techniky. zrna jsou sušeny, a v tomto stavu to jsou tzv. Zelené kávové boby. Zelené zrna jsou poté transportovány do pražíren. Nepražené zrna (zelené) jsou velmi stabilní a neztratí chuť. Jakmile se však praží, zrna začínají ztrácet chuť pokaždé, když přijdou do styku se vzduchem. Proto je nejlepším způsobem, jak udržet kávu čerstvou, vzduchotěsný příjemce.Jaký je důvod, proč máte rádi kávu?Je to celý zážitek, nebo je to jen kofein?Je káva pro vás důvodem k socializaci?Nebo je jen potřeba něco, co vás ráno probudí?Podělte se o své myšlenky na kávu. 

folder_openPřiřazené štítky