Výsledky vyhledávání v sekci: Blog na dotaz robusta

Jak rozpoznat různé druhy kávy

access_time30. september 2019personAdmin

Víte, jak vypadá Geisha / Gesha? A co Bourbon? Existuje mnoho druhů kávy a není vždy jasné, jak se liší. Kromě odchylek v chuti a profilu existují mezi rostlinami jasné fyzické rozdíly.Některé kávovníky jsou vysoké a hubené, zatímco jiné jsou krátké a huňaté. A kávové třešně se mohou velmi liší velikostí a barvou. Čtěte dále a dozvíte se více o identifikačních vlastnostech šesti populárních odrůd Arabica.Jak identifikovat různé druhy kávyExistují stovky druhů kávy, ale asi 70% světové produkce kávy je Arabica. Ačkoli je Arabica zranitelnější než Robusta, má aroma a aroma, díky kterým je pro většinu spotřebitelů přitažlivější . A zde je mnoho odrůd Arabica, z nichž malé množství se běžně pěstuje pro specializované i komoditní trhy.Producenti se rozhodnou pěstovat rozmanitost z mnoha důvodů , včetně výnosu, profilu a místních podmínek prostředí. Je důležité rozpoznat odrůdy kávy, aby nedošlo ke smíchání šarží během sklizně a zpracování. Pokud se kombinují dvě nebo více šarží, může to vést k zamlženým profilům a dílčím skóre baňkování.Abychom lépe pochopili, jak se fyzicky nejvíce liší odrůdy, studoval jsem šest různých typů Arabiky. Stalo se to mezi koncem období sklizně a začátkem květů, které začaly kvést - období asi dvou měsíců - na farmách v Boquete v Panamě. Nadmořská výška těchto farem se pohybuje mezi 1300 a 1800 m nmCharakteristiky obsažené v tomto článku jsou informovány touto analýzou konkrétních rostlin. Moje studie je osobním pozorováním omezeného počtu farem a není zamýšlena jako celková reference. K identifikaci rostlin používáme určité fyzikální vlastnosti (také známé jako fenotypy). Tyto zahrnují:Stature (vysoký nebo kompaktní)Barva konců listů (zelená nebo bronzová)Tvar rostliny (kónický nebo kulatý)Tvar listů (protáhlý nebo široký)Tvar a velikost třešní a zelených bobů (protáhlé, kulaté nebo jiné a malé, střední, velké nebo velmi velké)Barva třešní (červená, žlutá, oranžová nebo dokonce růžová)Úhel větvíVzdálenosti mezi větvemi (krátké nebo dlouhé)Vzdálenost mezi uzly ve stejných větvích (krátkých nebo dlouhých)Není vždy nutné používat všechny tyto vlastnosti k identifikaci odrůdy, protože některé odrůdy mají zjevnou vlastnost. 1. TypicaTypica má odlišné vlastnosti a může být nejjednodušší identifikovat. Rostliny mají kuželovitý tvar s hlavním svislým kmenem a mohou dosahovat až 5 metrů. Tato výška znamená, že mezi větvemi a mezi uzly na stejné větvi jsou delší vzdálenosti než v jiných odrůdách.Boční větve tvoří svislý stonek 50 až 80 °. Kmen i větve nejsou příliš silné. Listy, třešně a zelené fazolky jsou obvykle podlouhlé a špičky listů jsou bronzové, když jsou mladé.Listy mají také hladší povrch a méně zvlněné okraje než jiné odrůdy Arabica. Třešně Typica dozrávají na jasně červenou. 2. BourbonBourbon má stejnou vysokou postavu a kuželovitý tvar jako Typica, ale je trochu bushier s více sekundárními větvemi. Všiml jsem si, že hlavní kmeny jsou větší a větve se zdají být silnější, takže rostlina je robustnější a méně flexibilní než Typica. Vzdálenosti mezi větvemi a uzly jsou také o něco kratší. Tato zvýšená hustota znamená, že Bourbon produkuje o 30% více ovoce než Typica .Listy jsou širší než Typica a mají hrbolatou texturu se zvlněnými okraji. Mladé listy jsou obvykle zelené, ale někdy mohou mít bronzové špičky. Třešně jsou kulaté a dozrávají do rozsahu červené, oranžové nebo žluté (ale neliší se na stejné rostlině). 3. CaturraMnoho odrůd Arabica jsou potomci Bourbon a Typica. Caturra je přirozená trpasličí mutace Bourbona a je mnohem kratší a hustší než její relativní plán. Má menší vzdálenosti mezi větvemi na trupu a spoustou vedlejších větví, díky čemuž je Caturra krovnatější rostlinou než Typica nebo Bourbon.Jinak má podobné vlastnosti jako Bourbon. Jeho velké listy mají vlnité okraje a zelené tipy. Třešně jsou také kulaté, průměrné velikosti a dozrávají na červenou nebo žlutou. 4. CatuaiCatuai je kříž mezi Mundo Novo a Caturra. Stejně jako je Caturra přirozenou mutací Bourbonu, je Mundo Novo přirozenou mutací Typice. V Catuai si můžete všimnout charakteristik předávaných jak z Typica, tak z Bourbonu.Rostlina je relativně krátká a boční větve tvoří úzké úhly s primárními větvemi. Je vzácné vidět sekundární větve v horní části rostliny, což dělá rostlině více deštníkového tvaru než Typica a Bourbon, které mají kónický tvar.Listy Catuai jsou zvlněné a obvykle mají zelené tipy, ale viděl jsem několik příkladů bronzových špiček. Ovoce snadno nespadne z větve, což z něj činí dobrý výběr v oblastech se silným větrem nebo deštěm. Rostlina je vysoce výnosná odrůda, produkující kulaté, průměrně velké třešně. Obvykle dozrávají na červenou nebo žlutou, i když existují vzácné případy oranžové Catuai. 5. PacamaraPacamara je kříženec odrůd Pacas a Maragogipe, který byl vytvořen Salvadorským institutem pro výzkum kávy (ISIC) v roce 1958 . Nepovažuje se za stabilní odrůdu, což znamená, že rostliny nejsou konzistentní od jedné generace k další. Nicméně, to je široce pěstované.Pacas je další mutací Bourbona a Maragogipe je mutací Typica. Ten má extrémně velké třešně, které předal Pacamaru. Velikost ovoce a výrazné špičaté listy usnadňují identifikaci Pacamary. Tyto listy mohou mít zelené nebo bronzové špičky.Postava je kompaktní a tvar rostliny je kónický. Mezi větvemi a uzly ve větvích jsou krátké vzdálenosti, díky čemuž je to huňatá rostlina. Kmen a větve jsou podobné Bourbonu v tom, že jsou tlustší a méně flexibilní než většina ostatních odrůd.6. Geisha / GeshaTuto velmi oblíbenou odrůdu lze snadno identifikovat podle úhlu horních větví a tvaru rostliny. Větve směrem nahoru se natahují k obloze v úhlu 45 až 50 °. Geisha / Gesha má vysokou postavu s dlouhými vzdálenostmi mezi větvemi a uzly a tenkým kmenem a větvemi, podobně jako Typica.Listy jsou hladké a podlouhlé a třešně jsou také podlouhlé podobným způsobem jako ovoce Typica. Podle mých zkušeností je hlavní viditelný rozdíl mezi Geisha / Gesha a Typica v tom, že první má tvar deštníku nebo plochý vrchol, zatímco Typica má kuželový tvar.Zralé třešně Geisha / Gesha chutnají úplně jinak než u jiných odrůd. Mají citrusové tóny, sladkost a jasmínový květinový prvek. Různé druhy kávy se liší nejen chutí a profilem, ale také vizuálně odlišnými rostlinami. Studiem tvaru a postavy stromu, jakož i charakteristik třešní a listů můžete snáze identifikovat, jaký druh Arabica se pěstuje nebo zpracovává.

folder_openPřiřazené štítky

Jak Vybrat Kávová Zrna Pro Espresso

access_time30. september 2019personAdmin

Výběr kávových zrn pro espresso je věcí osobního vkusu zdvojnásobeného přísným technickým kontrolním seznamem. Svým způsobem bychom mohli říci, že na výrobu espressa můžeme použít libovolná kávová zrna, to by však bylo jen částečně pravda.Espresso je jednou z nejméně srozumitelných metod vaření kávy, a proto lidé necítí sebevědomí při výběru pečeně nebo fazolí. Ať už se jedná o jediný původ nebo směs, volba je v konečném důsledku osobní preference.Naučte se, jak si vybrat zrnková káva pro vaše espresso, a proč jsou směsi obecně lepší. Naučte se rozdíl mezi tmavou a střední fazolí pro espresso.Jak vypadá perfektní espresso?Skvělá střela espressa by měla mít horní část hnědé pěny zvané crema. Tato pěna je nutností, protože obsahuje aromatické oleje a zvyšuje chuť espressa.Jak to chutná?Těžko to popsat slovy, ale nejlepší přiblížení je, že by měla chutnat jako kávové pachy . Mnozí to považují za hrubé, jen proto, že je příliš intenzivní nebo protože to všechno najednou. Víte, jak skvělá kapající káva někdy voní. Přesto, když ji pijete, nevypadá to vůbec. Vezměte tu vůni kapající kávy a přemýšlejte o její vylepšené verzi. Přemýšlejte o chuti dvakrát nebo třikrát intenzivněji. Tak chutná espresso.Je espresso hořké? Ano, espresso je hořké. Veškerá káva je hořká, ale na to si zvyknete. Jakmile si zvyknete na hořkost, začnete detekovat květinové tóny, karamely a další tóny, o kterých odborníci mluví. Špatný výstřel však může být výjimečně hořký, pokud jste ho uvařili nesprávně. Existuje skvělý příspěvek z Quory, kde se odborníci hlásí s vysvětlením o hořkosti espressa . Je to skvělé čtení, pokud jste začátečník.Co je vůně dokonalého espressaPerfektní střela by měla být opět zážitkem. Druhý výstřel začne proudit, místnost bude naplněna intenzivní aroma kávy. Espresso v podstatě voní jako káva, ale intenzivněji. Ihned po vaření jsou všechny těkavé oleje ve vašem šálku. Pivovarská metoda zajišťuje, aby během přípravy nedošlo ke ztrátě aroma. U jiných metod se většina aroma ztratí. Vůně espressa je součástí rituálu.  Pokud váš výstřel necítí skvěle, je to pravděpodobně zrna nebo parametry vaření.Jaký typ kávy je pro espresso nejlepší?Zákazník se mě jednou zeptal: „Jaký druh kávy dáváte do kávovaru?“ Moje odpověď byla „Používám středně tmavou směs fazolí z Brazílie a Afriky Arabica s 15% fazolí Robusta, opečenou před třemi dny.“Zákazník chtěl vědět, jaké zrna by mohla použít se svým strojem na espreso doma. Byla zklamaná, když věděla, že moje směs byla zakázková objednávka od místního pekáče, kterou si nemohla koupit.Skutečnost je taková, že můžete používat jakoukoli kávu pro espresso, pokud se vám bude líbit. Pro svůj kávovar nepotřebujete speciální kávu. Měj se mnou strpení; V další části vám dám podrobnější informace.Jaké pražení je pro Espresso nejlepšíMohu použít tmavě pražené zrna pro espresso?Určitě můžete. Ve skutečnosti většina lidí upřednostňuje tmavé pečeně pro svůj denní záběr. Pokud navíc použijete tento snímek pro lattes, tmavá pečeně pomůže těmto latte s některými hlubšími příchutěmi.Středně tmavé a tmavé pečeně mají sklon chutnat stejně bez ohledu na původ fazolí. Pokud chcete analogii, tmavé zrna jsou podobné komfortnímu jídlu. Každý je miluje, ale jsou prostě obyčejní. Na nich není nic zvláštního.Zvláštní poznámka k tmavým pečením: tmavší pečeně mají tendenci být mastnější rychleji než středně pražené. To samo o sobě není špatná věc. Olejová káva chutná skvěle. Pokud používáte poloautomatický a dobrý mlýnek, měli byste být v pořádku. Mnoho superautomatických kávovarů a některé mlýnky však nemohou zpracovat mastné zrna.Mohu použít lehce pražené?Absolutně. Mnoho milovníků espressa ráda používá pro své záběry lehčí pečeně. Lehčí pečeně dodají vašemu záběru další rozměr.Pokud chcete zažít velikost a zatáhnout některé z chutí terroiru do šálku, je výběr lehčí pečeně.Jednotný původ vs BlendsČasto slyším výraz „ espresso zrna “ a vždy mě trochu krčí. Vlastně jsem si na to zvykl a už mi to nevadí.Neexistuje nic jako espresso zrna. Pečení často vyvíjejí směsi a pečení, které jsou odpouštějící.Co tím myslím smíchanou směsí espressa? Při tahu výstřelu s jednou z těchto fazolí můžete dělat chyby a stále budete mít slušnou ránu. Mnoho kaváren používá tyto směsi, protože se s nimi snadněji pracuje a pracují lépe v cappuccinu nebo latte.Pokud však chcete mít jedinečný zážitek z čistého espressa, budete se chtít vyhýbat odpouštěcí směsi.Abychom shrnuli srovnání jednoho původu a směsi, mohu říci, že směsi jsou bezpečnější, kávy s jedním původem jsou více prospěšné.Jak si vyberete zrnaDobře, vím, že moje rada vám moc nepomohla, ale v následující části najdete informace o tom, jaké zrna si vybrat.Moje první pravidlo pro vás je použít zrna, které se vám líbí. To je trochu vágní a pravděpodobně nevíte, co se vám líbí, ale zde je několik příkladů, jak k tomu přistupovat.Pokud pijete ruční kapající kávu (nebo jste ji vyzkoušeli) a máte rádi jemné terroirové poznámky, použijte tyto zrna. S největší pravděpodobností to bude lehčí pečeně, které zdůrazní původ, jako je jemná kyselost nebo květinové tóny s některými africkými zrnami.Pokud máte rádi přirozeně sladší kávu, bude tmavší pečeně nejlepší. Příliš tmavá a chuť však bude popelavá.Pokud si nejste jisti, co si vybrat, použijte „pražené espresso“. Vím, že jsem řekl, že pražené espresso nic neznamená, a budu to udržovat. Na konci dne však pražírna vyřídí tyto zrna, aby potěšila většinu milovníků espressa. Jejich směs může být tím, co hledáte.Hlavní pravidlaNezáleží na tom, jaký máte vkus, dodržujte obecná pravidla nákupu fazolí.Čerstvost - nakupujte čerstvě pražená kávová zrna, pokud kupujete od malého pekáče. Pokud si koupíte z větší pražírny, ujistěte se, že rozumíte tomu, jak balí kávu. Vyhledejte datum vypršení platnosti. I když byla káva propláchnuta dusíkem nebo vakuově, nechcete si koupit kávu, která byla na polici již rok.Získejte kávu v malém množství. Pokud si koupíte příliš mnoho kávy, bude to ve vaší spíži zastaralé.Nakupujte pouze kvalitní kávu, nekupujte průměr. Špatná kvalita kávy bude chutnat špatně. Dobrá káva se sbírá, když je plně roztrhaná, a ručně se třídí, aby se vyloučily špatné zrna.Vždy nakupujte celé zrna. Pokud nevlastníte dobrý mlýnek na kávu, je vaše espresso odsouzeno k tomu, že bude po prvních několika dnech v balení mleté ​​kávy bez života.Ujistěte se, že víte, kdo je váš pražič. Není nic špatného testovat nový pražírna, ale alespoň získejte nějaké reference od místních milovníků kávy, pokud ano.U malých místních pražíren je moudré podívat se na to, jak ukládají své pražené zrna. I když datum pečení říká před 7 dny, je-li káva nesprávně skladována, je téměř zastaralá.Vyvarujte se kávy, kterou nelze vystopovat. Pokud nemůžete vědět, odkud káva pochází, je to pravděpodobně špatná kvalita.Arabica je nejlepší káva a espressa z arabských bobů jsou vynikající. Avšak 5% až 15% fazolí Robusta ve směsi poskytne vašemu záběru více crema.

folder_openPřiřazené štítky

Jak Si připravit Espresso Bez Espresso stroje - Tři Skvělé tipy

access_time30. september 2019personAdmin

Espresso je můj oblíbený způsob vaření kávy. Všechno od opojné vůně a štiplavě ostré chuti až po ohromující množství kofeinu na unci z něj činí nejžádanější šálek kávy. Vařil jsem každé ráno šálek z pohodlí domova. Je to můj rituál;Vlastním dva espresso stroje, i když jeden zachycuje prach v suterénu. Někdy nedokážu připravit své každodenní lungo, doma dvakrát. V těchto krizových situacích míjím sousední kavárnu a jednu chytím.Co kdybych nevlastnil espreso? Chtěl bych si to každý den z kavárny, jak jsem kdysi býval v životě. A co přípravu espressa? Vlastním téměř všechny kávovary na světě. Jeden z nich bych asi mohl použít, ale ne všichni z nich si mohou vyrobit šálek, který může projít jako espresso. Účelem této příručky je pomoci vám vybrat správné vybavení a poskytnout vám pokyny k vytvoření skvělé alternativy espressa. Proč tomu říkám alternativa? Uvidíte, proč.Jak se Espresso liší od překapávané kávy?Mnoho milovníků překapávané kávy nemá rádi espresso. Někteří to považují za hrubé. Tureckí milovníci kávy se nedotknou kapání, věci, které vycházejí z kávovaru, jsou příliš slabé a nemají žádnou chuť. Tloušťka a množství pokut v turecké kávě způsobují, že pro většinu konzumentů překapávané kávy je to nejméně přitažlivé. Toto je jen několik příkladů, které vám ukážou, že káva je věcí vkusu. Chci říct, že chuť espressa nemůžete replikovat běžným kávovarem.Jistě můžete získat silnější nebo koncentrovanější kávu. (Udělejte to přidáním více důvodů na šálek.) Ale ostrá, štiplavá, mírně sladká a poněkud hořká chuť espressa je jedinečná. Espresso má vrstvu crema nahoře. Čím silnější je crema, tím lepší je espresso. Crema má výrazné aroma a příchutě specifické pro vysokotlakou extrakci. Tady na vás moc nezajímáme. Potřebujete slušnou ránu, aby se vaše latte. Pokud potřebujete nakrmit svou podivínskou stránku, podívejte se do našeho dokumentu o espressu.Na závěr: nemůžete vařit espresso bez tlaku. Můžete vařit koncentrovanou a robustní kávu, ale to není espresso. Nechutná jako jeden a necítí jako jeden. Můžete mi říkat snob, vím, že jsem trochu, ale espresso potřebuje 9 bar tlaku. Cokoliv jiného je „ alternativa espressa “. Znamená to, že musíte koupit drahý espresso stroj? V mnoha případech to tak není. Můžete si udělat vynikající latte s minimálními výdaji.Takže pokud jste na to stále připraveni, následuje zábavná část. Naučíme vás, jak připravit pseudo-espresso a jaké vybavení k tomu potřebujete. Spoiler : Je to levná špína.Jaké kávovary můžete použít jako alternativní espresso?Pro skutečné espresso doporučujeme používat espresso poháněné čerpadlem. Pokud chcete skutečné espresso a váš rozpočet je nízký, podívejte se na náš výběr levných výrobců espressa . Máte-li pro svůj domácí kávový bar větší rozpočet, můžete se podívat na náš seznam  super automatů nebo na naši recenzi nejoblíbenějších  poloautomatických kávovarů .Pro vaření domácího espressa s nízkými náklady jsou nejlepší tři možnosti tyto tři metody:AeroPress,Moka pot,Parní espresso výrobce.Fungují i ​​jiné metody? Ne tak docela, ale pokud musíte, můžete si vyrobit latte se silnou kávou. Nedoporučujeme to a vysvětlíme to později v článku proč.AeroPressAeroPress je nejlevnější a nejvíce odpouštějící metoda vaření parta. Vyvíjíte tlak ručním tlačením pístu a pomocí AeroPress pravděpodobně dosáhnete více než 3 bary. To je docela dobré.Zajímavostí je, že můžete vařit i při nižších teplotách, jako u skutečných kávovarů. Pivovarnictví při nízké teplotě zabrání spálení vašeho výstřelu (nazývá se to nadměrná extrakce). AeroPress dodá hladký, aromatický a odvážný šálek kávy, a to je moje oblíbená metoda manuálního vaření. Podívejte se zde na rozsáhlého průvodce pivovarem nebo na vynikající infographic krok za krokem .Moka PotMoka pot je skvělý způsob, jak si vyrobit silný lahodný šálek kávy, ale musíte tuto metodu zvládnout. Je to mnohem těžší se naučit, než tahat výstřel pákovým strojem (srandu). Pokud se vám o chuť moc nestará a odvážná, hořká káva je s vámi v pořádku, proces není tak složitý. Ale pokud chcete získat hladkou degustační kávu, musíte se naučit tento proces.Problém s hrnci Moka spočívá v tom, že potřebují vysokou teplotu, aby dosáhli potřebného tlaku. Voda, která je příliš horká, extrahuje z bobů hořkou příchuť. Existuje postup pro ochlazení hrnce ihned po dokončení extrakce, abychom se vyhnuli nadměrné extrakci. Steam Espresso MakerParní espresso je slušný kávovar, i když trpí stejným problémem jako Moka hrnec. Káva chutná trochu spálená, když se s ní vaří. Káva z parního kávovaru má méně pálené chuti než káva z hrnce Moka. Existují některé mechanismy, které ochlazují páry před dosažením varné hlavy. Nejsou však příliš efektivní.Výhodou parních espresso strojů je vyšší tlak, který lze získat ve srovnání s Moka nádobou. Přítlak pomáhá vytvořit silnější šálek s plnějším tělem.Co nemůžete použítDovolte mi to napravit: Můžete použít cokoli k vytvoření silnější kávy, pokud je to váš cíl. Ale pokud chcete šálek, který se podobá espressu, potřebujete tlak. Z tohoto důvodu není v mých očích dobrá metoda vaření piva, která během extrakce nevyužívá tlak. Nemůžete to vařit francouzským tiskem nebo jako tureckou kávu a nazvat to espresso. I když vám tyto metody vaření kávy poskytnou robustní šálek s plným tělem, chuť se liší od espressa. Důvodem je nedostatek tlaku během extrakce.Znám další otázku: „Mohu použít překapávací kávovar?“ Ne, nemůžete. A důvod je stejný, žádný tlak. Kapání je ještě horší, protože má méně těla než většina pivovarnických metod.Naposledy jsem si udržoval to nejlepší: „ Můžete použít Keurig k přípravě espressa? „Odpověď také není, pokud stroj Keurig není Rivo. Běžné stroje Keurig nemají dostatečný tlak na extrakci espressa. Ještě horší je, že na Keurigu nemůžete upravit hlasitost. To znamená, že nemůžete vařit koncentrovaný snímek, podobný espressu. Rivo je však vybaven 15 barovým čerpadlem a je navržen pro tahání espressa. Pokud to stále čtete, Rivo je pravděpodobně mimo váš rozpočet. A co napařování a napěňování mlékaPokud dostanete parní espresso výrobce, všechny přicházejí s kouřící hůlkou. Je velmi snadné použít kouřící hůlku na napěnění mléka. Potřebujete jen trochu tréninku. Pokud používáte hrnec Aeropress nebo Moka a nechcete vyhodit váš rozpočet, můžete se podívat na náš článek o ručních mléčných bratřích . To jsou nákladově nejefektivnější. Vím, že za to musíte zůstat v rozpočtu, ale můžete si také přečíst naši část o automatických mléčných bratrech . Je o něco dražší, ale jsou lepší volbou pro napařování a napěnění jako profík.

folder_openPřiřazené štítky

Co Je Káva - Fakta, Statistiky A Účinky Kávy Na Zdraví

access_time30. september 2019personAdmin

Co je káva a proč ji máme rádi?Milujeme kávu, protože jsme na ní závislí nebo protože její chemické složení má smysl pro naše tělo? Káva není příjemným zážitkem z ochutnávky pro téměř každého při prvním pokusu. Mnoho lidí prostě nenávidí chuť. Káva však obsahuje mnoho antioxidantů a kofein, tolik potřebný „pick-me-up“. Mohl by to být důvod, proč to nakonec „milujeme“? Nebo je to jen závislost?Káva, nápoj, je výsledkem vaření pražených a mletých kávových zrn.Kávová zrna jsou jámy ovoce z kávovníku.Kávovník (Coffea) je stálezelený stromeček nebo keř, který roste v tropickém klimatickém regionu. Kávová zrna ve skutečnosti nejsou zrna, jsou to jámy odstraněné z třešní.Káva je přírodní stimulant vytvářející mírnou závislost a je spojena s mnoha přínosy pro zdraví. Zneužívání kávy však může mít za následek mnoho zdravotních problémů.Nápoj vyrobený z kávových zrn je jedním z nejoceňovanějších na světě a představuje důležité procento vývozu z mnoha zemí.Kofein je kávový extrakt a ve farmaceutickém průmyslu se velmi často používá.Káva DefiniceDefinice vaření kávyKáva je vařený nápoj získaný extrakcí rozpustných složek ve vodě z pražené jámy třešně kávy. Káva je nápoj s proměnlivým procentem kofeinu a se specifickou vůní a chutí.Vůně a chuť se liší podle rodu Coffea, metody extrakce, kvality kávových zrn a koncentrace konečného nápoje. Metody extrakce jsou volně rozděleny do dvou kategorií: extrakce za studena nebo vaření za studena a extrakce za tepla, která zahrnuje extrakci za nízkého tlaku a extrakci za vysokého tlaku v případě espressa. Co je kofein?Kofein je bílá hořká krystalická látka extrahovaná z různých rostlin, nejoblíbenější je káva. Kofein je toxický ve velmi velkých dávkách, ale v normálních dávkách má vysoké terapeutické hodnoty. Kofein však vytváří fyzickou i duševní závislost. Kofein je psychoaktivní droga , jedna z mála neregulovaných.Nebezpečí příliš mnoho kávyKáva je návykováKofein je mírně návyková látka a lidé, kteří přestanou konzumovat, zažívají určité abstinenční účinky. Odběr kávy může mít za následek vážné bolesti hlavy, které mohou trvat až týden.Zneužívání kávy je nebezpečnéPříliš mnoho kofeinu může způsobit neklid, nevolnost, bolesti hlavy, napjaté svaly a problémy se spánkem.Káva může zhoršovat vředové problémy a způsobit pálení žáhy.Problémy sespaním Spotřeba kávy odpoledne může ovlivnit spánek a způsobit nespavost. Mladí lidé by nikdy neměli pít kávu. Pravidelná konzumace kávy může být pro mladé lidi stejně špatná jako alkohol, ale protože účinky kávy nejsou okamžité, obvykle to považujeme za méně nebezpečné.Problémy s kávou a pokožkouPro mnoho lidí bude káva způsobovat kožní problémy. Vypadá to, že autoimunitní kožní poruchy jsou v přímém vztahu k množství spotřeby kávy. Značná dehydratace způsobená kávou také způsobuje kožní problémy.Káva - počet kaloriíKáva samotná má pouze 2 kalorií na jednu porci. Když však přidáme krém a cukr, který může hodně změnit počet kalorií. Kávové nápoje, které dostanete v kávových řetězcích (Starbucks, Dunkin 'Donuts atd.), Mohou v závislosti na velikosti dosáhnout až 380 kalorií. Přiznám se, že do své kávy přidávám cukr, ale držím se dál od mixů Starbucks.Kofein a absorpce vápníkuKofein narušuje mechanismus absorpce vápníku, což vede k osteoporóze. Pokud se u vás může vyvinout osteoporóza, vyhněte se spotřebě kávy.Káva a drogyKáva může interagovat s jinými drogami a případně je potenciovat. Například káva a fluoxetin společně mohou způsobit vedlejší účinky, jako je úzkost, rozrušení a extrémní bdělost. Lidé, kteří pijí kávu a užívají Prozac, hlásili neobvyklé chutě kávy.KofeinismusKofeinismus je stav spojený se spotřebou velkého množství kofeinu. Příznaky kofeinismu jsou závislost, nervozita, podrážděnost, nespavost, neklid, bušení srdce a bolesti hlavy.Kofein může ovlivnit všechny systémy našeho těla: nervový, oběhový, dýchací, zažívací, vylučovací, endokrinní, atd. Zneužívání kávy způsobí přebití jednoho nebo více z těchto systémů a způsobí onemocnění. Ujistěte se, že rozumíte všem kladům a záporům pití kávy .Druhy kávy, Arabica vs RobustaOdrůdy kávyTyp kávy a praženímné maso jsou pro náš konečný produkt v našich šálcích nesmírně důležité.Nejběžnějšími druhy kávy jsou arabica a robusta.Arabica je nejčastěji používaným typem kávy s více než 80% celkové produkce kávy.Robusta je druhá nejpoužívanější odrůda kávy a je dobře známá svou odolností vůči škůdcům a nižší výrobní cenou.Mezi další méně oblíbené druhy kávy patří káva Liberica, kameronská káva, káva Kongo, káva Sierra Leonean a káva Bengálsko.Arabica vs RobustaArabica je více kyselá než robusta a má více chuti. Coffea Canephora (Robusta) má silnější hořkost velmi běžnou ve francouzské a italské přípravě kávy a obsahuje více kofeinu.Coffea arabica, má mnoho odrůd v závislosti na zemi původu, zeměpisných podmínkách a dalších jemnějších faktorech.V ideálním případě by se káva měla vařit ze směsi dvou odrůd, aby se získala dokonale vyvážená káva. 65% arabica a 35% robusta je populární poměr, ale člověk by měl zažít různé směšovací poměry. Upřednostňuji asi 75% arabiky a 25% robusty.Vaření kávyVaření kávy může být složitý úkol, který vyžaduje hlubokou znalost kávy, praženou kávu a mletí.Příprava a podávání kávy se věnuje práci na plný úvazek. Zaměstnanec, který vyrábí a podává kávu, se nazývá barista. Pivovarnická káva zahrnuje znalosti o pražení, mletí, konzervování kávy, jakož i kombinování přísad pro recepty na kávu.Káva může být vařena mnoha způsoby, nejpopulárnější způsoby vaření jsou:EspressoSpeciálně konstruovaná zařízení tlačí páru kávovými mleti při daném tlaku. Největší množství aromatických olejů je udržováno a káva neobsahuje tolik kofeinu jako jiné metody.French pressFrench press používá kovový filtr, který bude filtrovat méně aromatických olejů, které ocení kávoví snobi, jako jsem já.Turecká , řecká, východoevropská (turecké varianty)Při přípravě turecké kávy se zrna mele na jemný prášek a vyluhuje nebo vaří na nízké teploty. Aromatické oleje se uchovávají.Překapávaná kávaJe to nejoblíbenější metoda vaření piva. Používá papírový filtr, který drží mletou kávu. Voda prochází kávou a papírem. Více kofeinu než jiné metody, ale káva je velmi čirá, méně vůní a chutí.Vařená za studenaTento druh kávy se připravuje studenou infuzí mleté ​​kávy. Studená káva má více chutí, méně kyselosti a méně kofeinu.CaPhe, (Vietnamese)Používá zařízení podobné francouzskému tisku. Káva je mletá velmi dobře. Mnoho vůní je zachováno.Single serv brewJe to opravdu speciální druh kávy, protože používá pumpu k průchodu páry skrze mleté ​​kávy, ale nejde ani o espresso. V závislosti na výrobci vám sládek dá kávu od kapající kávy po espresso.Další informace naleznete také v našem podrobném průvodci vaření kávy  .Pražení kávyPražení kávy je jedním z nejdůležitějších kroků při výrobě kávy. praženímním se mění chemické vlastnosti fazolí, takže mají správnou chuť a aroma. Bez pražení je káva nevýrazná bez chuti a chuti. Různé stupně pražení umožňují získání různých chutí a chutí. Někteří lidé raději kupují zelenou kávu a pečou ji doma pro lepší kontrolu nad chutí a maximální svěžest. Zelené zrna jsou stabilnější než ty pražené, takže káva neztratí aroma.Zde jsou hlavní stupně praženímní:Lehké: - Cinnamon Roast, New England RoastStřední: - American Roast, City Roast, Full City RoastPlné: - Vienna Roast, (jeden z mých bývalých oblíbených)Dvojité - Francouzská praženímně, italská praženímně, španělská nebo turecká praženímně (italská praženímně je moje současná oblíbená) a španělská praženímně  je nejtemnější pražená káva.Tmavé pražení vs. Světlé praženíKterá praženímně je nejlepší?Čím více zrna pražíme, tím méně původní chuti zůstane nahrazeno specifickou chutí a chutí praženímně.Káva pražená a typ je získaná chuť, typ kávy jsem v životě několikrát změnil a pokaždé, když jsem měl problémy s přizpůsobením. Neexistuje dokonalá praženímně, protože všichni máme své preference.Některé druhy kávy budou „vyžadovat“ méně pražení, aby si udržely více své osobnosti. Některé druhy vaření však vyžadují speciální typ praženímní. Například turecká káva a espresso potřebují tmavší praženímně, domácí směsi (melange maison) jsou středně praženímné, takže si zachováváme některé z původních kávových příchutí.Vypil jsem celou řadu pražené kávy a užíval jsem si všech typů. Jedinou poznámkou, kterou zde mám, je, že velmi tmavé druhy praženímně ztratí veškerou svou osobnost a stanou se hořkými. Při vyšších teplotách a dlouhodobém vystavení teplu cukr z fazolí karamelizuje a nakonec zmizí a přeměňuje se na dřevěné uhlí.Tímto způsobem získává káva svou zvláštní hořkost. Někdy se jedná o postup, který zakrývá špatnou chuť kávy nízké kvality. Spálením kávových zrn se ztratí všechny původní aroma. Na rozdíl od všeobecného názoru, že tmavé praženímné zrna nabízejí silnější kávu, dochází také ke ztrátě kofeinu. Rozdíl je však minimální, takže většina z nás by si ani nevšimla rozdílu.Mletí kávyMletí kávy je velmi důležitým aspektem přípravy kávy. Mletí ovlivní chuť, chuť a sílu kávy (množství extrahovaného kofeinu).Například mleté ​​espresso je někde mezi tureckým - nejjemnějším mletím - a kapajícím mletím. Turecká sládka potřebuje velmi jemnou mletou kávu, aby odhalila všechny kávové příchutě a snadno klesla ke dnu šálku.Turecká káva se tradičně podává nefiltrovaná, aby se zachovalo maximum aromatických olejů, které dodávají chuť.Mletí je jedním z nejnovějších kroků při přípravě kávy. Po rozemletí existuje mnohem více kontaktní plochy se vzduchem (kyslík), takže je zde větší oxidační povrch; to je důvod, proč by se mletí mělo provádět vteřiny těsně před vařením. Instantní káva sušená mrazemInstantní kávu jsem přestal pít dávno, ale chtěl jsem zkusit bezkofeinu. Po dlouhém výzkumu jsem si myslel, že bio káva bude mít největší smysl. Zkusil jsem Mount útočiště a teď je jeden z mých odpoledních teplých nápojů, střídá se s kávovými náhražkami.Instantní organická káva Mount Hagen je organicky pěstovaná vysokohorská káva vyrobená ze 100% fazolí Arabica. Je to první certifikovaná organická lyofilizovaná káva na světě.Mount Hagen je 100% ekologický certifikován společností EcoCert v souladu s ekologickými standardy amerického ministerstva zemědělství. Lyofilizovaný kávový proces je dosažen bez použití jakékoli formy konzervačních látek nebo přísad. Kávy Mount Hagen pocházejí z plantáží nejlepších pěstitelských oblastí na světě. Je to jedna z nejlepších káv bez kofeinu.Kávová zrna - odkud pocházejíTo, co nazýváme kávová zrna, není zrna, je to vlastně jáma kávové třešně. Třešňová káva je plodem malého stromu nebo keře, v závislosti na rozmanitosti rodu coffea. Třešně se sbírají, když jsou zralé a semena se oddělí. Někteří pražiči nechají ovoce na semenu vyschnout, jiní ovoce okamžitě odstraní. Ponecháním ovoce více na semenech se zachová více chuti, ale proces separace je komplikovanější.zrna zpracovávají různé techniky. zrna jsou sušeny, a v tomto stavu to jsou tzv. Zelené kávové boby. Zelené zrna jsou poté transportovány do pražíren. Nepražené zrna (zelené) jsou velmi stabilní a neztratí chuť. Jakmile se však praží, zrna začínají ztrácet chuť pokaždé, když přijdou do styku se vzduchem. Proto je nejlepším způsobem, jak udržet kávu čerstvou, vzduchotěsný příjemce.Jaký je důvod, proč máte rádi kávu?Je to celý zážitek, nebo je to jen kofein?Je káva pro vás důvodem k socializaci?Nebo je jen potřeba něco, co vás ráno probudí?Podělte se o své myšlenky na kávu. 

folder_openPřiřazené štítky