Výsledky vyhledávání v sekci: Blog na dotaz robustatextgeisha

Jak Vybrat Kávová Zrna Pro Espresso

access_time30. september 2019personAdmin

Výběr kávových zrn pro espresso je věcí osobního vkusu zdvojnásobeného přísným technickým kontrolním seznamem. Svým způsobem bychom mohli říci, že na výrobu espressa můžeme použít libovolná kávová zrna, to by však bylo jen částečně pravda.Espresso je jednou z nejméně srozumitelných metod vaření kávy, a proto lidé necítí sebevědomí při výběru pečeně nebo fazolí. Ať už se jedná o jediný původ nebo směs, volba je v konečném důsledku osobní preference.Naučte se, jak si vybrat zrnková káva pro vaše espresso, a proč jsou směsi obecně lepší. Naučte se rozdíl mezi tmavou a střední fazolí pro espresso.Jak vypadá perfektní espresso?Skvělá střela espressa by měla mít horní část hnědé pěny zvané crema. Tato pěna je nutností, protože obsahuje aromatické oleje a zvyšuje chuť espressa.Jak to chutná?Těžko to popsat slovy, ale nejlepší přiblížení je, že by měla chutnat jako kávové pachy . Mnozí to považují za hrubé, jen proto, že je příliš intenzivní nebo protože to všechno najednou. Víte, jak skvělá kapající káva někdy voní. Přesto, když ji pijete, nevypadá to vůbec. Vezměte tu vůni kapající kávy a přemýšlejte o její vylepšené verzi. Přemýšlejte o chuti dvakrát nebo třikrát intenzivněji. Tak chutná espresso.Je espresso hořké? Ano, espresso je hořké. Veškerá káva je hořká, ale na to si zvyknete. Jakmile si zvyknete na hořkost, začnete detekovat květinové tóny, karamely a další tóny, o kterých odborníci mluví. Špatný výstřel však může být výjimečně hořký, pokud jste ho uvařili nesprávně. Existuje skvělý příspěvek z Quory, kde se odborníci hlásí s vysvětlením o hořkosti espressa . Je to skvělé čtení, pokud jste začátečník.Co je vůně dokonalého espressaPerfektní střela by měla být opět zážitkem. Druhý výstřel začne proudit, místnost bude naplněna intenzivní aroma kávy. Espresso v podstatě voní jako káva, ale intenzivněji. Ihned po vaření jsou všechny těkavé oleje ve vašem šálku. Pivovarská metoda zajišťuje, aby během přípravy nedošlo ke ztrátě aroma. U jiných metod se většina aroma ztratí. Vůně espressa je součástí rituálu.  Pokud váš výstřel necítí skvěle, je to pravděpodobně zrna nebo parametry vaření.Jaký typ kávy je pro espresso nejlepší?Zákazník se mě jednou zeptal: „Jaký druh kávy dáváte do kávovaru?“ Moje odpověď byla „Používám středně tmavou směs fazolí z Brazílie a Afriky Arabica s 15% fazolí Robusta, opečenou před třemi dny.“Zákazník chtěl vědět, jaké zrna by mohla použít se svým strojem na espreso doma. Byla zklamaná, když věděla, že moje směs byla zakázková objednávka od místního pekáče, kterou si nemohla koupit.Skutečnost je taková, že můžete používat jakoukoli kávu pro espresso, pokud se vám bude líbit. Pro svůj kávovar nepotřebujete speciální kávu. Měj se mnou strpení; V další části vám dám podrobnější informace.Jaké pražení je pro Espresso nejlepšíMohu použít tmavě pražené zrna pro espresso?Určitě můžete. Ve skutečnosti většina lidí upřednostňuje tmavé pečeně pro svůj denní záběr. Pokud navíc použijete tento snímek pro lattes, tmavá pečeně pomůže těmto latte s některými hlubšími příchutěmi.Středně tmavé a tmavé pečeně mají sklon chutnat stejně bez ohledu na původ fazolí. Pokud chcete analogii, tmavé zrna jsou podobné komfortnímu jídlu. Každý je miluje, ale jsou prostě obyčejní. Na nich není nic zvláštního.Zvláštní poznámka k tmavým pečením: tmavší pečeně mají tendenci být mastnější rychleji než středně pražené. To samo o sobě není špatná věc. Olejová káva chutná skvěle. Pokud používáte poloautomatický a dobrý mlýnek, měli byste být v pořádku. Mnoho superautomatických kávovarů a některé mlýnky však nemohou zpracovat mastné zrna.Mohu použít lehce pražené?Absolutně. Mnoho milovníků espressa ráda používá pro své záběry lehčí pečeně. Lehčí pečeně dodají vašemu záběru další rozměr.Pokud chcete zažít velikost a zatáhnout některé z chutí terroiru do šálku, je výběr lehčí pečeně.Jednotný původ vs BlendsČasto slyším výraz „ espresso zrna “ a vždy mě trochu krčí. Vlastně jsem si na to zvykl a už mi to nevadí.Neexistuje nic jako espresso zrna. Pečení často vyvíjejí směsi a pečení, které jsou odpouštějící.Co tím myslím smíchanou směsí espressa? Při tahu výstřelu s jednou z těchto fazolí můžete dělat chyby a stále budete mít slušnou ránu. Mnoho kaváren používá tyto směsi, protože se s nimi snadněji pracuje a pracují lépe v cappuccinu nebo latte.Pokud však chcete mít jedinečný zážitek z čistého espressa, budete se chtít vyhýbat odpouštěcí směsi.Abychom shrnuli srovnání jednoho původu a směsi, mohu říci, že směsi jsou bezpečnější, kávy s jedním původem jsou více prospěšné.Jak si vyberete zrnaDobře, vím, že moje rada vám moc nepomohla, ale v následující části najdete informace o tom, jaké zrna si vybrat.Moje první pravidlo pro vás je použít zrna, které se vám líbí. To je trochu vágní a pravděpodobně nevíte, co se vám líbí, ale zde je několik příkladů, jak k tomu přistupovat.Pokud pijete ruční kapající kávu (nebo jste ji vyzkoušeli) a máte rádi jemné terroirové poznámky, použijte tyto zrna. S největší pravděpodobností to bude lehčí pečeně, které zdůrazní původ, jako je jemná kyselost nebo květinové tóny s některými africkými zrnami.Pokud máte rádi přirozeně sladší kávu, bude tmavší pečeně nejlepší. Příliš tmavá a chuť však bude popelavá.Pokud si nejste jisti, co si vybrat, použijte „pražené espresso“. Vím, že jsem řekl, že pražené espresso nic neznamená, a budu to udržovat. Na konci dne však pražírna vyřídí tyto zrna, aby potěšila většinu milovníků espressa. Jejich směs může být tím, co hledáte.Hlavní pravidlaNezáleží na tom, jaký máte vkus, dodržujte obecná pravidla nákupu fazolí.Čerstvost - nakupujte čerstvě pražená kávová zrna, pokud kupujete od malého pekáče. Pokud si koupíte z větší pražírny, ujistěte se, že rozumíte tomu, jak balí kávu. Vyhledejte datum vypršení platnosti. I když byla káva propláchnuta dusíkem nebo vakuově, nechcete si koupit kávu, která byla na polici již rok.Získejte kávu v malém množství. Pokud si koupíte příliš mnoho kávy, bude to ve vaší spíži zastaralé.Nakupujte pouze kvalitní kávu, nekupujte průměr. Špatná kvalita kávy bude chutnat špatně. Dobrá káva se sbírá, když je plně roztrhaná, a ručně se třídí, aby se vyloučily špatné zrna.Vždy nakupujte celé zrna. Pokud nevlastníte dobrý mlýnek na kávu, je vaše espresso odsouzeno k tomu, že bude po prvních několika dnech v balení mleté ​​kávy bez života.Ujistěte se, že víte, kdo je váš pražič. Není nic špatného testovat nový pražírna, ale alespoň získejte nějaké reference od místních milovníků kávy, pokud ano.U malých místních pražíren je moudré podívat se na to, jak ukládají své pražené zrna. I když datum pečení říká před 7 dny, je-li káva nesprávně skladována, je téměř zastaralá.Vyvarujte se kávy, kterou nelze vystopovat. Pokud nemůžete vědět, odkud káva pochází, je to pravděpodobně špatná kvalita.Arabica je nejlepší káva a espressa z arabských bobů jsou vynikající. Avšak 5% až 15% fazolí Robusta ve směsi poskytne vašemu záběru více crema.

folder_openPřiřazené štítky