Výsledky vyhledávání v sekci: Blog na dotaz kávová zrna

7 způsobů - Jak používat kávu v zahradě

access_time30.září 2019personAdmin

Chemicky začleněné pesticidy nezvýhodňují vaši zahradu ani vás. Naplňují vaše jídlo spoustou chemických složek, které zhoršují vaše zdraví. Místo toho nejsou organická hnojiva drahá, ale pomáhají vašim rostlinám růst.Není třeba spěchat do místního obchodu, stačí vstoupit do kuchyně a vzít si zbylou kávu.Díky použití kávového základu bude vaše zahrada šťastnější, protože obohatí půdu základními prvky, jako je draslík, dusík a další minerály.Na konci tohoto článku se dozvíte, že tato kávová základna, kterou hodíte, je v zahradě velmi užitečná.Jak používat kávu v zahradě?Poté, co si kávu užijete, hodte ji po kávě kolem rajčete, růže nebo jiné rostlinné rostliny. V žádném okamžiku si nevšimnete pozitivních výsledků.# 1 Kávový kompost v zahraděBohaté množství dusíku v kávové základně je cenným zdrojem pro váš kompostový koš.Přebytečný dusík může v zahradě degradovat vaši půdu, proto doporučujeme vyvážení mezi hnědým a zeleným kompostem. Kávová zrna spolu s kousky potravin spadají pod zelený kompost. Odstraňovač škůdců # 2Můžete zastavit mravence, slimáky a hlemýždi daleko od zahrady s kávou mletou barvou podél zahrady.Jen hromadu použité kávy v okolí rostliny a uvidíte, že to funguje skvěle při kontrole škůdců.# 3 Kočka odpuzujícíPřidaný bonus, který získáte z hromady kávy kolem rostliny, je, že kočky vaši zahradu nevykopávají.# 4 Zvyšuje kyselost v půděNe všechny rostliny milují kyselinu, ale existuje jen málo rostlin, jako jsou růže, gardénie a fothergily, které jsou považovány za rostliny milující kyselinu.Házení kávové sedliny v zahradě zvýší kyselost a další živiny v půdě.# 5 Tekuté hnojivoMísto hromadění v zahradě můžete vyrobit tekuté hnojivo bez chemikálií.Namočte 2 šálky kávy do kbelíku s vodou přes noc, ráno ji naplňte do sprejové láhve a použijte k hnojení rostlin.# 6 Použijte ji jako MulčPilířový kroužek použitých kávových zrn kolem rostliny pomůže regulovat růst plevelů a udržuje rostlinnou rostlinu dobře hydratovanou v horkých dnech.# 7 Růst přebytkuSmíchejte semena mrkve a ředkvičky s kávou, zdvojnásobte růst mrkve a ředkvičky.Z restaurací a Starbucks můžete bezplatně využít kávové sedačky zdarma. Pokud jste někdy používali kávové sedliny v zahradě a viděli jste pozitivní výsledky, dejte nám prosím vědět.

folder_openPřiřazené štítky

Jak osladit kávu bez cukru?

access_time30.září 2019personAdmin

Pro některé z vás může být pití kávy bez cukru děsivá myšlenka, ale nestresujte se! Existuje řada způsobů, jak můžete ochutnat kávu bez přidání cukru nebo nezdravých sladidel - a mám několik skvělých návrhů, které vám pomohou začít!Jak osladit kávu bez cukruPokud si rádi dopřáváte šálek kávy ráno, může to chvíli trvat, než se přizpůsobíte, ale vyplatí se to. Vychutnejte si kávu bez cukru a místo toho použijte tyto:ExtraktyPoužití dat pro sladění kávy vám také pomůže získat trochu navíc hořčíku, vlákniny a vitaminu B6. Chcete-li ochutnat kávu s datly, použijte datlovou pastu a experimentujte s ní a vyhledejte požadovanou sladkost. Vytváření pasty je opravdu jednoduché - namočte datle do vody po dobu jedné hodiny, poté smíchejte data s polévkovou lžičkou nebo dvěma z vody použité k jejich namočení. Míchejte, dokud z něj nevytvoří měkkou pastu a trochu promíchejte do čerstvě nalitého šálku kávy. SkořicePomlčka skořice ve vaší kávě může pomoci odhalit přirozenou chuť kávových zrn, může také přinést protizánětlivé výhody.  Četl jsem, že můžete také uložit kávová zrna se skořicí, abyste naplnili chuť. Dejte nám vědět, pokud jste to zkusili!Kakaový prášekJeden pro milovníky moka! Ano, můžete kakaový prášek použít ke sladění kávy. Zamíchejte malou čajovou lžičku a do kávy přidáváte nějaké antioxidanty.Měli byste pít kávu bez cukru? Věděli jste, že rafinované cukry, jako je bílý cukr, mohou být návykové? Rafinovaný cukr ve skutečnosti ovlivňuje vaše tělo mnoha způsoby. Zatímco přírůstek na váze je běžným problémem, je třeba vzít v úvahu také účinky na srdce a játra. Navíc jsou tu ty ošklivé hroty cukru v krvi a pády, s nimiž se můžeme potýkat - a Vím, že je nikdo nemá rád.   Ať už se snažíte snížit obsah rafinovaného cukru ve své stravě kvůli zdravotním problémům nebo proto, že se snažíte zhubnout, váš denní šálek kávy je skvělým místem pro začátek. Řezání cukru z kávy může pomoci snížit příjem.Pamatujte si, že si kávu můžete stále užívat, stačí si vybrat sladší alternativy!

folder_openPřiřazené štítky

French press - Jak na přípravu ?

access_time30.září 2019personAdmin

 Piju kávu docela pravidelně asi 16 nebo 17 let. Pravděpodobně byste mi mohli říct, že to mělo téměř všechny negativní účinky na zdraví v knize, a já bych to pořád vypil. Je to jedno z nejdokonalejších a základních potěšení v životě. Pokud jste pití kávy, máte to.Neexistuje absolutně nic jako přetrvávající nad horkou šálkou čerstvě připravené kávy, doplněné těžkou smetanou, první ráno.Můj manžel a já jsme se posadili ke stolu, mluvili o plánech na den a odložili, aby se děti oblékly na snídani a na všechny ostatní domácí práce, k nimž se musíme dostat, jen se trochu déle napít našich hrnků.Kávu jsem vždy miloval, ale poté, co jsem ji začal připravovat s celými fazolemi, French pressem a šlehačkou, neměl jsem tušení, co mi chybí. Mletí čerstvých kávových zrn se může zdát jako příliš velké úsilí, ale jakmile budete chtít, nastavíte svůj budík každý den 30 sekund, aby to bylo tak. Ano, 30 sekund, protože to je VŠECHNO to trvá!DODÁVKY, JAK VYROBIT NEJLEPŠÍ KÁVU VE FRENCH PRESSU:Vyrobit nejlepší kávu ve French pressu je super snadné, zejména jakmile se to stane! Vše, co potřebujete, je několik základních spotřebních materiálů.6 šálků dvojité stěny z nerezové oceli French pressMlýnek na kávuRychlovarná konvice POKYNY PRO PŘÍPRAVU NEJLEPŠÍ KÁVY:Tyto pokyny vyprodukují dva 12 oz šálků kávy.1. Přidejte 3/4 šálku celé pražených kávových zrn do mlýnku na kávu standardní velikosti.2. Zrna mlete, dokud nejsou hrubě mleté.3. Přidejte čerstvě mleté ​​zrna do french pressu o hmotnosti 26 uncí (6 šálků).4. Zakryjte zrna vodou, která je těsně pod varem. Naplňte french press asi do půl palce od vrcholu.5. Dejte zrna trochu rozrušit.6. Vložte píst do hrnce a zatlačte jej jen trochu dolů, abyste se ujistili, že kávová zrna jsou pod hladinou horké vody.7. Nechte kávu stlačenou asi 5 minut.8. Přidejte několik polévkových lžic čerstvého těžkého krému na dno hrnku, doplňte francouzskou kávou a užijte si to! NĚKOLIK POZNÁMEK O TOM, JAK VYROBIT NEJLEPŠÍ KÁVU:Nejlepší je použít French press z nerezové oceli s dvojitou stěnou. Udrží kávu teplejší mnohem déle. S tímto druhem tisku si můžete vychutnat teplý šálek kávy až hodinu po jeho přípravě. Skleněný lis drží teplo pouze asi 10 minut.Jděte na středně pečenou kávu. To je samozřejmě jen moje preference, ale pokud jste na kávě a mletí vlastních zrn, bude to pro vás pravděpodobně nejlepší volba. Moje oblíbená značka, hlavně za cenu, a protože je ekologická, je celá pražená kávová zrna ALDI celé fazole. Také mám rád Pike's Place pečený od Starbucks, ale jen velmi zřídka. Obvykle právě tehdy, když mi to máma koupí na Vánoce!Ujistěte se, že nedržíte zrnka kávy tak jemně, jak je to u mleté ​​kávy. To znamená, že budete procházet kávu trochu rychleji, ale chuť rozhodně stojí za to! 

folder_openPřiřazené štítky

Jak si připravit řeckou kávu

access_time30.září 2019personAdmin

Klíč k dlouhému životu by mohl být jednodušší, než jsme si mysleli - možná i v našem ranním šálku kávy. Přesný šálek vařené řecké kávy - může zlepšit kardiovaskulární zdraví a zvýšit životnost. Ale jak si můžete připravit šálek řecké kávy?Co budete potřebovat:Řecká kávaCukr (volitelné) A  briki  (μπρίκι, vyslovený  BREE-kee )Poháry na DemitasseStudená vodanádobu na voduHrnec používaný k výrobě řecké kávy se nazývá  briki. Dodává se ve 2, 4 a 6 velikostech pohárků demitasse, aby vytvořil správné množství pěny - velmi důležitou součást procesu. Pokud máte v úmyslu připravit kávu pro více než šest lidí, doporučuje se postupovat po několika krocích a připravovat více než jeden hrnec.Začněte velmi studenou vodou. Použijte demitasový šálek k měření vody potřebné pro každý šálek kávy (jeden demitasový šálek vody je asi 1/4 šálku). Nalijte vodu do  briki .Různé přípravy řecké kávyProstý výraz Sketos: Pouze káva a žádný cukrSilný výraz Varis: 2-3 čajové lžičky kávy s 1 čajovou lžičkou cukruLehce výrazný Elafris: ½-1 čajová lžička kávy + 1 čajová lžička cukruSladký výrazný glykol: 1 kávová lžička kávy + 2 čajové lžičky cukruSilně sladký výrazný Variglykos: 3 lžičky kávy +3 lžičky cukruNechte pěnu (kaimaki) povstatZapněte teplo na středně nízkou. Kávu míchejte, dokud se nerozpustí, a poté  ji  znovu nemíchejte. Teplo pomalu. Pěna začne stoupat v briki, než se vaří. Tato pěna se nazývá  kaïmaki  (καϊμάκι),  prohlásená kaee-MAH-kee. Čím je pěna bohatší, tím lépe!Sdílejte kaimaki Jakmile začne kaimaki, může se rychle dostat na vrchol  briki . Když dosáhne vrcholu, vyjměte z tepla a podávejte. Rovnoměrně rozdělte pěnu mezi všechny šálky, poté naplňte šálky zbytkem kávy, dávejte pozor, abyste Kaimaki nerušili.Podávejte řeckou kávu horkou se sklenicí studené vody pro každou osobu. Hodně štěstí! 

folder_openPřiřazené štítky

Naučte se, jak vybrat a připravit kávu

access_time30.září 2019personAdmin

Lidé se po dlouhou dobu rozhodli pít kávu ráno. Pomáhá otevírat oči a má bohatou, slanou chuť. Udělat skvělý šálek jemné kávy vyžaduje určité znalosti. Je možné se naučit triky obchodu přezkoumáním tipů, které následují.Pokud chcete kávu připravit, zamíchejte ji uvnitř hrníčku ihned po vaření. Rychle promíchání kávy přinese jeho vůni a chuť. Když si ji podáte, dostanete bohatší chuť a budete odměněni delikátní vůní, kterou žádají milovníci kávy.Kávová zrna nemelte, dokud není čas je uvařit. Jakmile se mletá káva, její chuť se začne rozptýlit. Nikdy nezměřujte všechny vaše zrna dopředu, protože káva bude mít slabší chuť.Chcete na své hosty zapůsobit skvělou kávou? Vyzkoušejte jazzing tak, jak vypadá, zdobením latte. Cvičení květin nebo listů může vaše hosty velmi zapůsobit. Smíchejte mléko s rozpuštěnou čokoládou a poté při přípravě kávy cvičte.Ujistěte se, že s kávou používáte vysoce kvalitní vodu. Podvodní voda bude mít nepříznivý dopad na chuť kávy. Hledejte vodu s minerálním množstvím. Pokud tak neučiníte, může mít káva hořkou chuť.Jak drahý, jak to může být, dopřejte si nějakou kávu z obchodu jednou za čas. Speciální kavárny nabízejí ve své kávě mnoho skvělých doplňků. Mezi příklady patří šlehačka, čokoládové kadeře a zpěněné espresso.Zamyslete se nad tím, kolik šálků kávy potřebujete, než určíte rovnováhu vody a zrn. Šálek kávy je tradičně šest uncí, zatímco odměrka je osm. V ideálním případě byste měli použít dvě tbs. kávy se šesti oz. z vody. Používání odměrných šálků může způsobit, že bude káva příliš zalévána.Při pokusu o snížení příjmu kofeinu nemusíte vyzkoušet studenou krůtí metodu. Můžete se z toho zbavit smícháním běžných fazolí a bezkofeinových fazolí. Pokud snižujete obsah kofeinu, ujistěte se, že všechny poměry zůstávají stejné.Pokud vaše nové dítě spotřebovává tolik času, že nemůžete pít ani kávu ve svém vlastním domě, vyzvedněte si kávu v nedaleké kavárně, která má projížďku. S dětmi můžete dojet na krátkou vzdálenost a snadno si opravit kofein.Káva je dobrá, ale příliš nepijte. Nadměrné pití kávy vás může zbavit dehydratace. K vyvážení účinků jedné šálky kávy jsou zapotřebí dvě porce vody. Pití více než šálek kávy může způsobit dehydrataci.Jak již bylo zmíněno, lidé z celého světa pijí každé ráno kávu. Jen málo věcí je přitažlivějších než vůně a chuť bohatého, robustního kávového nápoje. Jakmile pochopíte kroky potřebné k vytvoření perfektního hrnce kávy, můžete si kávu vychutnat každé ráno. Stačí použít tipy poskytnuté při příštím vaření kávy.

folder_openPřiřazené štítky

Jak Vybrat Kávová Zrna Pro Espresso

access_time30.září 2019personAdmin

Výběr kávových zrn pro espresso je věcí osobního vkusu zdvojnásobeného přísným technickým kontrolním seznamem. Svým způsobem bychom mohli říci, že na výrobu espressa můžeme použít libovolná kávová zrna, to by však bylo jen částečně pravda.Espresso je jednou z nejméně srozumitelných metod vaření kávy, a proto lidé necítí sebevědomí při výběru pečeně nebo fazolí. Ať už se jedná o jediný původ nebo směs, volba je v konečném důsledku osobní preference.Naučte se, jak si vybrat zrnková káva pro vaše espresso, a proč jsou směsi obecně lepší. Naučte se rozdíl mezi tmavou a střední fazolí pro espresso.Jak vypadá perfektní espresso?Skvělá střela espressa by měla mít horní část hnědé pěny zvané crema. Tato pěna je nutností, protože obsahuje aromatické oleje a zvyšuje chuť espressa. Jak to chutná?Těžko to popsat slovy, ale nejlepší přiblížení je, že by měla chutnat jako kávové pachy . Mnozí to považují za hrubé, jen proto, že je příliš intenzivní nebo protože to všechno najednou. Víte, jak skvělá kapající káva někdy voní. Přesto, když ji pijete, nevypadá to vůbec. Vezměte tu vůni kapající kávy a přemýšlejte o její vylepšené verzi. Přemýšlejte o chuti dvakrát nebo třikrát intenzivněji. Tak chutná espresso.Je espresso hořké? Ano, espresso je hořké. Veškerá káva je hořká, ale na to si zvyknete. Jakmile si zvyknete na hořkost, začnete detekovat květinové tóny, karamely a další tóny, o kterých odborníci mluví. Špatný výstřel však může být výjimečně hořký, pokud jste ho uvařili nesprávně. Existuje skvělý příspěvek z Quory, kde se odborníci hlásí s vysvětlením o hořkosti espressa . Je to skvělé čtení, pokud jste začátečník.Co je vůně dokonalého espressaPerfektní střela by měla být opět zážitkem. Druhý výstřel začne proudit, místnost bude naplněna intenzivní aroma kávy. Espresso v podstatě voní jako káva, ale intenzivněji. Ihned po vaření jsou všechny těkavé oleje ve vašem šálku. Pivovarská metoda zajišťuje, aby během přípravy nedošlo ke ztrátě aroma. U jiných metod se většina aroma ztratí. Vůně espressa je součástí rituálu.  Pokud váš výstřel necítí skvěle, je to pravděpodobně zrna nebo parametry vaření.Jaký typ kávy je pro espresso nejlepší?Zákazník se mě jednou zeptal: „Jaký druh kávy dáváte do kávovaru?“ Moje odpověď byla „Používám středně tmavou směs zrn z Brazílie a Afriky Arabica s 15% zrn Robusta, opečenou před třemi dny.“Zákazník chtěl vědět, jaké zrna by mohla použít se svým strojem na espreso doma. Byla zklamaná, když věděla, že moje směs byla zakázková objednávka od místního pekáče, kterou si nemohla koupit.Skutečnost je taková, že můžete používat jakoukoli kávu pro espresso, pokud se vám bude líbit. Pro svůj kávovar nepotřebujete speciální kávu. Měj se mnou strpení; V další části vám dám podrobnější informace.Jaké pražení je pro Espresso nejlepšíMohu použít tmavě pražené zrna pro espresso?Určitě můžete. Ve skutečnosti většina lidí upřednostňuje tmavé pečeně pro svůj denní záběr. Pokud navíc použijete tento snímek pro lattes, tmavá pečeně pomůže těmto latte s některými hlubšími příchutěmi.Středně tmavé a tmavé pečeně mají sklon chutnat stejně bez ohledu na původ fazolí. Pokud chcete analogii, tmavé zrna jsou podobné komfortnímu jídlu. Každý je miluje, ale jsou prostě obyčejní. Na nich není nic zvláštního.Zvláštní poznámka k tmavým pečením: tmavší pečeně mají tendenci být mastnější rychleji než středně pražené. To samo o sobě není špatná věc. Olejová káva chutná skvěle. Pokud používáte poloautomatický a dobrý mlýnek, měli byste být v pořádku. Mnoho superautomatických kávovarů a některé mlýnky však nemohou zpracovat mastné zrna.Mohu použít lehce pražené?Absolutně. Mnoho milovníků espressa ráda používá pro své záběry lehčí pečeně. Lehčí pečeně dodají vašemu záběru další rozměr.Pokud chcete zažít velikost a zatáhnout některé z chutí terroiru do šálku, je výběr lehčí pečeně.Jednotný původ vs BlendsČasto slyším výraz „ espresso zrna “ a vždy mě trochu krčí. Vlastně jsem si na to zvykl a už mi to nevadí.Neexistuje nic jako espresso zrna. Pečení často vyvíjejí směsi a pečení, které jsou odpouštějící.Co tím myslím smíchanou směsí espressa? Při tahu výstřelu s jednou z těchto fazolí můžete dělat chyby a stále budete mít slušnou ránu. Mnoho kaváren používá tyto směsi, protože se s nimi snadněji pracuje a pracují lépe v cappuccinu nebo latte.Pokud však chcete mít jedinečný zážitek z čistého espressa, budete se chtít vyhýbat odpouštěcí směsi.Abychom shrnuli srovnání jednoho původu a směsi, mohu říci, že směsi jsou bezpečnější, kávy s jedním původem jsou více prospěšné.Jak si vyberete zrnaDobře, vím, že moje rada vám moc nepomohla, ale v následující části najdete informace o tom, jaké zrna si vybrat.Moje první pravidlo pro vás je použít zrna, které se vám líbí. To je trochu vágní a pravděpodobně nevíte, co se vám líbí, ale zde je několik příkladů, jak k tomu přistupovat.Pokud pijete ruční kapající kávu (nebo jste ji vyzkoušeli) a máte rádi jemné terroirové poznámky, použijte tyto zrna. S největší pravděpodobností to bude lehčí pečeně, které zdůrazní původ, jako je jemná kyselost nebo květinové tóny s některými africkými zrnami.Pokud máte rádi přirozeně sladší kávu, bude tmavší pečeně nejlepší. Příliš tmavá a chuť však bude popelavá.Pokud si nejste jisti, co si vybrat, použijte „pražené espresso“. Vím, že jsem řekl, že pražené espresso nic neznamená, a budu to udržovat. Na konci dne však pražírna vyřídí tyto zrna, aby potěšila většinu milovníků espressa. Jejich směs může být tím, co hledáte.Hlavní pravidlaNezáleží na tom, jaký máte vkus, dodržujte obecná pravidla nákupu kávy.Čerstvost - nakupujte čerstvě pražená kávová zrna, pokud kupujete od malého pekáče. Pokud si koupíte z větší pražírny, ujistěte se, že rozumíte tomu, jak balí kávu. Vyhledejte datum vypršení platnosti. I když byla káva propláchnuta dusíkem nebo vakuově, nechcete si koupit kávu, která byla na polici již rok.Získejte kávu v malém množství. Pokud si koupíte příliš mnoho kávy, bude to ve vaší spíži zastaralé.Nakupujte pouze kvalitní kávu, nekupujte průměr. Špatná kvalita kávy bude chutnat špatně. Dobrá káva se sbírá, když je plně roztrhaná, a ručně se třídí, aby se vyloučily špatné zrna.Vždy nakupujte celé zrna. Pokud nevlastníte dobrý mlýnek na kávu, je vaše espresso odsouzeno k tomu, že bude po prvních několika dnech v balení mleté ​​kávy bez života.Ujistěte se, že víte, kdo je váš pražič. Není nic špatného testovat nový pražírna, ale alespoň získejte nějaké reference od místních milovníků kávy, pokud ano.U malých místních pražíren je moudré podívat se na to, jak ukládají své pražené zrna. I když datum pečení říká před 7 dny, je-li káva nesprávně skladována, je téměř zastaralá.Vyvarujte se kávy, kterou nelze vystopovat. Pokud nemůžete vědět, odkud káva pochází, je to pravděpodobně špatná kvalita.Arabica je nejlepší káva a espressa z arabských bobů jsou vynikající. Avšak 5% až 15% fazolí Robusta ve směsi poskytne vašemu záběru více crema.

folder_openPřiřazené štítky

Jak připravit překapávanou kávu

access_time30.září 2019personAdmin

Kávovar na kávu je nejoblíbenějším vařičem. Jedním z důvodů jeho popularity je bezkonkurenční pohodlí. Stroj pro vás provede téměř vše, a pokud budete postupovat podle receptu, můžete získat skvělý šálek. Než jsem se ponořil do receptu, chtěl jsem vám připomenout pár věcí, které jsou rozhodující pro přípravu skvělého šálku. Nejprve potřebujete slušný kávovar, pokud si nemůžete dovolit skvělého. Za druhé, potřebujete dobrý mlýnek na kávu. Tím bude zajištěno, že teplota a velikost mletí jsou perfektní.Naplnit nádrž Přidejte do nádrže 1 litr (asi 1 litr) vody. Rád přidávám přesně to, co pro svou dávku potřebuji.Measure Beans Měřte na stupnici 54 gramů zrn na každé 4 americké zákonné šálky (nikoli kávové šálky). 4 šálky = 1 kvart. Vždy používejte čerstvé kávové boby.Mletá zrna Mletá čerstvě těsně před vařením. Velikost mletí by měla být střední (nebo kapat, pokud je na brusce vyznačena). Používejte dobrý mlýnek, takže pozemky jsou rovnoměrně drceny.Umístit filtr Vložte filtr do varného koše, papíru nebo permanentního filtru. Papírové filtry vám poskytují čistou kávu, permanentní filtry vám dávají silný šálek, podobně jako francouzský tisk.Zahřátí stroje Zapněte stroj a spusťte krátký cyklus vaření piva. U levných strojů to zahřívá topný článek správně. Vypněte stroj a doplňte nádrž na značku 1 kvartu.Přidat kávu Vyhoďte kávu do varného koše. Pokuste se vyrovnat důvody.Brew It Zapněte stroj a nechte cyklus vaření skončit. Doba vaření je dána velikostí grindu.Podávejte Pour do šálků a užívejte si horké.

folder_openPřiřazené štítky

Co Je Káva - Fakta, Statistiky A Účinky Kávy Na Zdraví

access_time30.září 2019personAdmin

Co je káva a proč ji máme rádi?Milujeme kávu, protože jsme na ní závislí nebo protože její chemické složení má smysl pro naše tělo? Káva není příjemným zážitkem z ochutnávky pro téměř každého při prvním pokusu. Mnoho lidí prostě nenávidí chuť. Káva však obsahuje mnoho antioxidantů a kofein, tolik potřebný „pick-me-up“. Mohl by to být důvod, proč to nakonec „milujeme“? Nebo je to jen závislost?Káva, nápoj, je výsledkem vaření pražených a mletých kávových zrn.Kávová zrna jsou jámy ovoce z kávovníku.Kávovník (Coffea) je stálezelený stromeček nebo keř, který roste v tropickém klimatickém regionu. Kávová zrna ve skutečnosti nejsou zrna, jsou to jámy odstraněné z třešní.Káva je přírodní stimulant vytvářející mírnou závislost a je spojena s mnoha přínosy pro zdraví. Zneužívání kávy však může mít za následek mnoho zdravotních problémů.Nápoj vyrobený z kávových zrn je jedním z nejoceňovanějších na světě a představuje důležité procento vývozu z mnoha zemí.Kofein je kávový extrakt a ve farmaceutickém průmyslu se velmi často používá.Káva DefiniceDefinice vaření kávyKáva je vařený nápoj získaný extrakcí rozpustných složek ve vodě z pražené jámy třešně kávy. Káva je nápoj s proměnlivým procentem kofeinu a se specifickou vůní a chutí.Vůně a chuť se liší podle rodu Coffea, metody extrakce, kvality kávových zrn a koncentrace konečného nápoje. Metody extrakce jsou volně rozděleny do dvou kategorií: extrakce za studena nebo vaření za studena a extrakce za tepla, která zahrnuje extrakci za nízkého tlaku a extrakci za vysokého tlaku v případě espressa. Co je kofein?Kofein je bílá hořká krystalická látka extrahovaná z různých rostlin, nejoblíbenější je káva. Kofein je toxický ve velmi velkých dávkách, ale v normálních dávkách má vysoké terapeutické hodnoty. Kofein však vytváří fyzickou i duševní závislost. Kofein je psychoaktivní droga , jedna z mála neregulovaných.Nebezpečí příliš mnoho kávyKáva je návykováKofein je mírně návyková látka a lidé, kteří přestanou konzumovat, zažívají určité abstinenční účinky. Odběr kávy může mít za následek vážné bolesti hlavy, které mohou trvat až týden.Zneužívání kávy je nebezpečnéPříliš mnoho kofeinu může způsobit neklid, nevolnost, bolesti hlavy, napjaté svaly a problémy se spánkem.Káva může zhoršovat vředové problémy a způsobit pálení žáhy.Problémy sespaním Spotřeba kávy odpoledne může ovlivnit spánek a způsobit nespavost. Mladí lidé by nikdy neměli pít kávu. Pravidelná konzumace kávy může být pro mladé lidi stejně špatná jako alkohol, ale protože účinky kávy nejsou okamžité, obvykle to považujeme za méně nebezpečné.Problémy s kávou a pokožkouPro mnoho lidí bude káva způsobovat kožní problémy. Vypadá to, že autoimunitní kožní poruchy jsou v přímém vztahu k množství spotřeby kávy. Značná dehydratace způsobená kávou také způsobuje kožní problémy.Káva - počet kaloriíKáva samotná má pouze 2 kalorií na jednu porci. Když však přidáme krém a cukr, který může hodně změnit počet kalorií. Kávové nápoje, které dostanete v kávových řetězcích (Starbucks, Dunkin 'Donuts atd.), Mohou v závislosti na velikosti dosáhnout až 380 kalorií. Přiznám se, že do své kávy přidávám cukr, ale držím se dál od mixů Starbucks.Kofein a absorpce vápníkuKofein narušuje mechanismus absorpce vápníku, což vede k osteoporóze. Pokud se u vás může vyvinout osteoporóza, vyhněte se spotřebě kávy.Káva a drogyKáva může interagovat s jinými drogami a případně je potenciovat. Například káva a fluoxetin společně mohou způsobit vedlejší účinky, jako je úzkost, rozrušení a extrémní bdělost. Lidé, kteří pijí kávu a užívají Prozac, hlásili neobvyklé chutě kávy.KofeinismusKofeinismus je stav spojený se spotřebou velkého množství kofeinu. Příznaky kofeinismu jsou závislost, nervozita, podrážděnost, nespavost, neklid, bušení srdce a bolesti hlavy.Kofein může ovlivnit všechny systémy našeho těla: nervový, oběhový, dýchací, zažívací, vylučovací, endokrinní, atd. Zneužívání kávy způsobí přebití jednoho nebo více z těchto systémů a způsobí onemocnění. Ujistěte se, že rozumíte všem kladům a záporům pití kávy .Druhy kávy, Arabica vs RobustaOdrůdy kávyTyp kávy a praženímné maso jsou pro náš konečný produkt v našich šálcích nesmírně důležité.Nejběžnějšími druhy kávy jsou arabica a robusta.Arabica je nejčastěji používaným typem kávy s více než 80% celkové produkce kávy.Robusta je druhá nejpoužívanější odrůda kávy a je dobře známá svou odolností vůči škůdcům a nižší výrobní cenou.Mezi další méně oblíbené druhy kávy patří káva Liberica, kameronská káva, káva Kongo, káva Sierra Leonean a káva Bengálsko.Arabica vs RobustaArabica je více kyselá než robusta a má více chuti. Coffea Canephora (Robusta) má silnější hořkost velmi běžnou ve francouzské a italské přípravě kávy a obsahuje více kofeinu.Coffea arabica, má mnoho odrůd v závislosti na zemi původu, zeměpisných podmínkách a dalších jemnějších faktorech.V ideálním případě by se káva měla vařit ze směsi dvou odrůd, aby se získala dokonale vyvážená káva. 65% arabica a 35% robusta je populární poměr, ale člověk by měl zažít různé směšovací poměry. Upřednostňuji asi 75% arabiky a 25% robusty.Vaření kávyVaření kávy může být složitý úkol, který vyžaduje hlubokou znalost kávy, praženou kávu a mletí.Příprava a podávání kávy se věnuje práci na plný úvazek. Zaměstnanec, který vyrábí a podává kávu, se nazývá barista. Pivovarnická káva zahrnuje znalosti o pražení, mletí, konzervování kávy, jakož i kombinování přísad pro recepty na kávu.Káva může být vařena mnoha způsoby, nejpopulárnější způsoby vaření jsou:EspressoSpeciálně konstruovaná zařízení tlačí páru kávovými mleti při daném tlaku. Největší množství aromatických olejů je udržováno a káva neobsahuje tolik kofeinu jako jiné metody.French pressFrench press používá kovový filtr, který bude filtrovat méně aromatických olejů, které ocení kávoví snobi, jako jsem já.Turecká , řecká, východoevropská (turecké varianty)Při přípravě turecké kávy se zrna mele na jemný prášek a vyluhuje nebo vaří na nízké teploty. Aromatické oleje se uchovávají.Překapávaná kávaJe to nejoblíbenější metoda vaření piva. Používá papírový filtr, který drží mletou kávu. Voda prochází kávou a papírem. Více kofeinu než jiné metody, ale káva je velmi čirá, méně vůní a chutí.Vařená za studenaTento druh kávy se připravuje studenou infuzí mleté ​​kávy. Studená káva má více chutí, méně kyselosti a méně kofeinu.CaPhe, (Vietnamese)Používá zařízení podobné francouzskému tisku. Káva je mletá velmi dobře. Mnoho vůní je zachováno.Single serv brewJe to opravdu speciální druh kávy, protože používá pumpu k průchodu páry skrze mleté ​​kávy, ale nejde ani o espresso. V závislosti na výrobci vám sládek dá kávu od kapající kávy po espresso.Další informace naleznete také v našem podrobném průvodci vaření kávy  .Pražení kávyPražení kávy je jedním z nejdůležitějších kroků při výrobě kávy. praženímním se mění chemické vlastnosti zrn, takže mají správnou chuť a aroma. Bez pražení je káva nevýrazná bez chuti a chuti. Různé stupně pražení umožňují získání různých chutí a chutí. Někteří lidé raději kupují zelenou kávu a pečou ji doma pro lepší kontrolu nad chutí a maximální svěžest. Zelené zrna jsou stabilnější než ty pražené, takže káva neztratí aroma.Zde jsou hlavní stupně praženímní:Lehké: - Cinnamon Roast, New England RoastStřední: - American Roast, City Roast, Full City RoastPlné: - Vienna Roast, (jeden z mých bývalých oblíbených)Dvojité - Francouzská praženímně, italská praženímně, španělská nebo turecká praženímně (italská praženímně je moje současná oblíbená) a španělská praženímně  je nejtemnější pražená káva.Tmavé pražení vs. Světlé praženíKterá praženímně je nejlepší?Čím více zrna pražíme, tím méně původní chuti zůstane nahrazeno specifickou chutí a chutí praženímně.Káva pražená a typ je získaná chuť, typ kávy jsem v životě několikrát změnil a pokaždé, když jsem měl problémy s přizpůsobením. Neexistuje dokonalá praženímně, protože všichni máme své preference.Některé druhy kávy budou „vyžadovat“ méně pražení, aby si udržely více své osobnosti. Některé druhy vaření však vyžadují speciální typ praženímní. Například turecká káva a espresso potřebují tmavší praženímně, domácí směsi (melange maison) jsou středně praženímné, takže si zachováváme některé z původních kávových příchutí.Vypil jsem celou řadu pražené kávy a užíval jsem si všech typů. Jedinou poznámkou, kterou zde mám, je, že velmi tmavé druhy praženímně ztratí veškerou svou osobnost a stanou se hořkými. Při vyšších teplotách a dlouhodobém vystavení teplu cukr z fazolí karamelizuje a nakonec zmizí a přeměňuje se na dřevěné uhlí.Tímto způsobem získává káva svou zvláštní hořkost. Někdy se jedná o postup, který zakrývá špatnou chuť kávy nízké kvality. Spálením kávových zrn se ztratí všechny původní aroma. Na rozdíl od všeobecného názoru, že tmavé praženímné zrna nabízejí silnější kávu, dochází také ke ztrátě kofeinu. Rozdíl je však minimální, takže většina z nás by si ani nevšimla rozdílu.Mletí kávyMletí kávy je velmi důležitým aspektem přípravy kávy. Mletí ovlivní chuť, chuť a sílu kávy (množství extrahovaného kofeinu).Například mleté ​​espresso je někde mezi tureckým - nejjemnějším mletím - a kapajícím mletím. Turecká sládka potřebuje velmi jemnou mletou kávu, aby odhalila všechny kávové příchutě a snadno klesla ke dnu šálku.Turecká káva se tradičně podává nefiltrovaná, aby se zachovalo maximum aromatických olejů, které dodávají chuť.Mletí je jedním z nejnovějších kroků při přípravě kávy. Po rozemletí existuje mnohem více kontaktní plochy se vzduchem (kyslík), takže je zde větší oxidační povrch; to je důvod, proč by se mletí mělo provádět vteřiny těsně před vařením. Instantní káva sušená mrazemInstantní kávu jsem přestal pít dávno, ale chtěl jsem zkusit bezkofeinu. Po dlouhém výzkumu jsem si myslel, že bio káva bude mít největší smysl. Zkusil jsem Mount útočiště a teď je jeden z mých odpoledních teplých nápojů, střídá se s kávovými náhražkami.Instantní organická káva Mount Hagen je organicky pěstovaná vysokohorská káva vyrobená ze 100% fazolí Arabica. Je to první certifikovaná organická lyofilizovaná káva na světě.Mount Hagen je 100% ekologický certifikován společností EcoCert v souladu s ekologickými standardy amerického ministerstva zemědělství. Lyofilizovaný kávový proces je dosažen bez použití jakékoli formy konzervačních látek nebo přísad. Kávy Mount Hagen pocházejí z plantáží nejlepších pěstitelských oblastí na světě. Je to jedna z nejlepších káv bez kofeinu.Kávová zrna - odkud pocházejíTo, co nazýváme kávová zrna, není zrna, je to vlastně jáma kávové třešně. Třešňová káva je plodem malého stromu nebo keře, v závislosti na rozmanitosti rodu coffea. Třešně se sbírají, když jsou zralé a semena se oddělí. Někteří pražiči nechají ovoce na semenu vyschnout, jiní ovoce okamžitě odstraní. Ponecháním ovoce více na semenech se zachová více chuti, ale proces separace je komplikovanější.zrna zpracovávají různé techniky. zrna jsou sušeny, a v tomto stavu to jsou tzv. Zelené kávové boby. Zelené zrna jsou poté transportovány do pražíren. Nepražené zrna (zelené) jsou velmi stabilní a neztratí chuť. Jakmile se však praží, zrna začínají ztrácet chuť pokaždé, když přijdou do styku se vzduchem. Proto je nejlepším způsobem, jak udržet kávu čerstvou, vzduchotěsný příjemce.Jaký je důvod, proč máte rádi kávu?Je to celý zážitek, nebo je to jen kofein?Je káva pro vás důvodem k socializaci?Nebo je jen potřeba něco, co vás ráno probudí?Podělte se o své myšlenky na kávu. 

folder_openPřiřazené štítky

Ledová Káva VS. Cold Brew Coffee - Jaký Je Rozdíl?

access_time22.říjen 2019personAdmin

Existuje mnoho mylných představ, pokud jde o rozdíly mezi ledovou a studenou kávou. Přemýšleli jste někdy, co odlišuje tyto dva? Pak jste na správném místě, přečtěte si, prosím, níže! Ať už si budete připravovat jakoukoliv kávu, je potřeba mít kvalitní a čerstvou kávu.LEDOVÁ KÁVATato forma kávy je ta, která převzala USA a je často spojována se jménem Starbucks a jejich širokou paletou různých ledových kávových nápojů. Aby se věci udržely jednoduché, ledová káva je jen horká vařená káva, která byla ochlazena a poté nalita na led. Přestože je horká káva obvykle vařena extra silná, aby odpovídala ředění z ledu, je nalita. Pokud nechcete vařit kávu příliš silnou na to, aby se nalila na led, skončí vám vodnatá a slabá káva, která postrádá hloubku chuti a kofeinu. Ledová káva spotřebovaná sama o sobě může být opravdu hit-nebo-miss.Důležité je poznamenat, že ledová káva, i když je studená, je-li konzumována, je stále velmi rychle vařena (během několika minut) s vodou o teplotě přibližně 200 stupňů. To je důležité si uvědomit, protože díky této metodě vaření je ledová káva stále vysoce kyselá a může být hořká podle chuti; proto společnosti jako Starbucks utopily své ledové kávové nápoje v sirupech, mléce, cukrech a šlehačce. Kávová zrna obsahují kyseliny chlorogenové (quinic a caffeic), které jsou extrahovány a absorbovány horkou vodou při vaření kávy. To dává kávě její kyselost a její hořkou a špatnou chuť. Proto je ledová káva, jak bylo uvedeno výše, docela horká káva, která byla ochlazena a nalita na led.STUDENÁ KÁVA Další forma „studené kávy“, ale metoda vaření je drasticky odlišná od ledové kávy a v důsledku toho produkuje mnohem plynulejší a chutnější kávu, která sama o sobě chutná úžasně. Metoda vaření piva za studena nahrazuje teplotu (200 stupňů ish vody) časem (24 hodin metodou STIR) a používá ke zpomalení strmé kávy buď pokojovou teplotu, nebo studenou vodu.Pomalým namočením mleté ​​kávy v chladné vodě po dlouhou dobu chladná voda absorbuje mnohem méně těchto kyselin quinic a caffeic. Proto je váš konečný produkt o 60-65% méně kyselý než horká nebo dokonce ledová káva a výsledkem je mnohem hladší káva, která se může pochlubit vynikající chutí a stejným obsahem kofeinu jako kofein je rozpustná ve vodě. Pomalé máčení kávy také snižuje okysličení, což je nejhorší nepřítel kávy. Snížené vystavení kyslíku touto metodou vaření piva za studena drasticky zvyšuje také trvanlivost kávy.Mnoho chlazených káv se připravuje jako koncentrát, který je třeba před konzumací zředit. Kávy na přípravu studeného nápoje připravené k pití se však staly stále populárnější, protože společnosti, jako jsou ty naše ve společnosti STIR Mobile Coffee, si po měsících testování vyžádaly dostatek času na to, aby zjistily dokonalý poměr voda-káva. Výsledkem je studený kávový produkt, který je připraven k pití přímo z láhve s vysokým obsahem kofeinu (máme také bez kofeinu), ultra hladký, pyšní se silnou chutí kávy a má nízkou kyselost. Zní to chutné a osvěžující, že?  

folder_openPřiřazené štítky

Jak skladovat kávová zrna

access_time29.říjen 2019personAdmin

A. Používejte vzduchotěsné skladováníZaprvé je důležité používat vzduchotěsné obaly, aby se zabránilo tomu, aby se zrna dostaly do kontaktu se světlem, teplem, vzduchem nebo vlhkostí. Je důležité se těmto expozicím vyhnout, protože všechny mohou zhoršovat kvalitu kávových zrn.Kávová zrna můžete ukládat do tmavé spíž nebo skříňku do uzavřeného skla, keramických nebo nereaktivních kovových kanystrů.Udržování malých množství na přepážce je v pořádku, ale ujistěte se, že kontejnery nesedí na slunci, ani nenechte proniknout světlo. Ať už používáte cokoli, ujistěte se, že obal je vzduchotěsný, abyste mohli účinně udržovat kvalitu svých kávových zrn.Přestože někteří spotřebitelé uchovávají celé své zrna v mrazničce, odborníci v oboru doporučují, abyste to nedělali.Jak se zrna rozmrazují, nastane vlhkost a to může zničit chuť. Zmrazení zrn také způsobí, že se rozpadne mnoho vonných olejů, a výsledná sládka není zdaleka tak dobrá, jak by mohla být.Možná budete chtít jeden kávovar, pokud jej chcete rychle a neztrácejte.b. Uložte si denní kávuMěli byste vědět, že denní kávu nemusíte ukládat v lednici nebo mrazničce. Denní kávu byste měli ukládat do vzduchotěsných keramických, skleněných nebo nereaktivních kovových nádob.Ujistěte se, že jsou tyto kontejnery umístěny na chladném a tmavém místě . Nepokládejte tyto kávové boby kolem horkých zařízení, jako jsou sporák, sporák, myčka nádobí, toustovač nebo mikrovlnná trouba.C. Kupte si správné množství kávyTo je další důležitá věc, kterou musíte zvážit při diskusi o tom, jak perfektně uložit vaše kávová zrna . Doporučujeme zakoupit si správné množství kávy pro vaše potřeby.Měli byste vědět, že většina kávových zrn obvykle ztratí svou čerstvost a kvalitu rychle. Existují některé značky, které prodávají celé kávové boby v malých baleních. Můžeme také rozdělit vaši dodávku kávy na několik menších porcí a současně otevřít pouze jednu z menších porcí. Nepoužité kávové boby můžete nechat čerstvější déle, pokud jsou uchovávány ve vzduchotěsné nádobě.Kávovary od Keurig jsou hlavně pro rychlé vaření a 1 šálek.d. Jak uložit velké množství zrnPokud máte velké množství celých kávových zrn, musíte je rozdělit, abyste vytvořili menší porce namísto použití jedné velké jediné nádoby. Ideální je použití plastových obalů se zipem nahoře, které jsou umístěny v gallonu, a pak je umístit do skleněných, keramických nebo nereaktivních kovových obalů s pevně přiléhajícími víčky.Neotevřené, vzduchotěsné kávové boby lze skladovat asi měsíc. Umístěte kontejnery na suchém a chladném místě, jako je spíž, skříň nebo kuchyňská linka. zdroj: https://www.lazenskakava.cz/jak-skladovat-prazenou-kavu/

folder_openPřiřazené štítky

Top 10 zemí produkujících kávu

access_time29.říjen 2019personLukas Tobolak

1. BrazílieObjevuje se vám Brazílie při diskusi o nejlepší dostupné kávě?Podle většiny milovníků kávy káva vyráběná v Brazílii chutná úžasně.Výroba kávy v Brazílii činí přibližně 54 milionů sáčků ročně.Brazílie se na tomto výrobním seznamu hlásí již více než 150 let.2. VietnamProtože káva byla do Vietnamu přinesena v roce 1875 Francouzi , pěstování kávy neustále rostlo.Významné historické období pro kávu se konalo na začátku 20. století.Výroba kávy se z malého průmyslového odvětví vyvinula v masivní komoditu.Pokud jde o národní význam zemědělských produktů v tomto státě, káva byla na druhém místě pouze u rýže.Nyní Vietnam je jednou z hlavních coffee rostoucích zemí v Asii, přichází ve 2 nd v našem seznamu na celém světě podle 2015 statistik .3. KolumbieMaličký národ Kolumbie je jednou z největších zemí produkujících kávu a na třetím místě v našem seznamu.Kolumbijská káva má svůj vlastní jedinečný profil chuti a chuti, který je mezi spotřebiteli velmi oblíbený.Přestože existuje diskuse o skutečném zdroji původu kolumbijských bobů, mnozí v oboru považují tento produkt za nejlépe chutnající kávu na světě.4. IndonésieKromě Indie je Indonésie nejstarším producentem kávy za africkým kontinentem.Tato země pěstuje zrna Robusta a více než 20 různých druhů fazolí Arabica.Ostrov Sumatra je známý výrobou kávy s jemnou, sladkou a komplexní chutí.Mnoho farem je certifikováno jako ekologické a malá farma zahrnuje 90% pěstitelů kávy v zemi.5. EtiopieEtiopie je místem, kde to všechno začalo, nesporným rodištěm kávových zrn Arabica.Legenda říká, že kávovníky byly objeveny v 9 -tého století pastevce v místě zvaném „Kaffa.“Pastýř si všiml, že jeho kozy byly vzrušené a pochabé, když konzumovaly ovoce neznámé rostliny.Rostlina tak byla pojmenována po tomto místě, ze kterého dostáváme slova káva a kavárna.Přestože je produkce kávy v Etiopii na prvním místě na seznamu producentů na africkém kontinentu, drží na pátém místě na světě.Celá polovina produktu této země je spotřebována na domácím trhu, na rozdíl od vývozu.Etiopie má čtyři odlišné rostoucí regiony, které zahrnují regiony Harar , Limu , Sidamo a Yirgacheffe .Tyto čtyři regiony jsou vedeny zcela odděleně, pokud jde o produkci, marketing a ochrannou známku.A dokonce s dnešní vyspělou technologií je pěstování kávy v Etiopii stále z velké části dokončeno ručně.6. IndieŘíká se, že Indie je jednou z nejčasnějších zemí vyrábějících kávu mimo arabský svět. Mnozí odborníci tvrdí, že kávová zrna byly přineseny do Indie v 17. -tého století prostřednictvím převaděčů.Indie je nyní 6 th na světě pro nejvyšší objem kávy ročně. Většina kaváren a plantáží této země se nachází v jižních oblastech, jako jsou Keral, Karnataka a Tamil Nadu.Indie začala s vývozem kávy již během britských koloniálních dob. Dnes se země na rozdíl od odrůdy Arabica specializuje na výrobu kávy Robusta.7. HondurasZemědělství je primárním odvětvím Hondurasu a příjem země se výrazně opírá o vývoz zemědělských produktů. Káva je pro tuto zemi hlavní exportní peněžní plodinou.Klima a podmínky zde velmi podporují pěstování a pěstování kávy. O národě však bylo známo, že v technologii zaostává.Někteří říkají, že by země měla aktualizovat své techniky výroby kávy, zlepšit infrastrukturu a zintenzivnit marketing, aby propagovala národní produkt. Pro mnoho vývozců v Hondurasu nebylo snadné dosáhnout prémiových cen.8. UgandaDnes je největší exportní plodinou Ugandy káva. V roce 1991 vláda zřídila Ugandský úřad pro rozvoj kávy, aby prodávala a exportovala své výrobky v mezinárodním měřítku.Poté, co byl představen z Etiopie, Arabica kávová zrna se naturalizovala v nejlepších podmínkách pěstování v této oblasti. zrna robusta v zemi rostou natolik, a Uganda si díky marketingovému úspěchu kávy „ve stínu pěstovaných plodů“ užila up-tick v prodeji.9. MexikoKoncem 18. století byla do této země zavedena káva z Antil. Mexiko začalo vyvážet produkt v roce 1870.Káva se stala hlavní exportní plodinou Mexika a je také největším dodavatelem kávových zrn pro USA. Káva se vyrábí a pěstuje v jižních a jihovýchodních regionech tohoto národa.10. GuatemalaPěstování kávových zrn v Guatemale začalo zhruba v roce 1850 a národ je na 10. ročníku ročního objemu. Honduras zastínil Guatemala na výrobu kávy ve Střední Americe právě od 21 st století přišli.Národní vláda vytvořila Anacafé (Asociación Nacional del Café) v roce 1960 a organizace od té doby regulovala a řídila kávu v této zemi. Přestože je Guatemala malá, existuje 8 odlišných pěstebních oblastí.Jsou to údolí Acatenango, káva Antigua, plošina Fraijanes, Highland Huehue, New Oriente, deštný prales Coban, tradiční Atitlan a vulkanický San Marcos.Národ se dostal do ohně, protože zprávy o dětské práci na některých kávových farmách se objevily v posledních několika letech.Pokud si koupíte kávu vyrobenou v této oblasti, nezapomeňte důkladně prozkoumat původ, abyste se ujistili, že je eticky pocházena. Teprve v roce 2015 začala vláda tvrdě zakazovat využívání dětské práce a v této oblasti učinila významný pokrok.Káva roste dobře jinde. Díky jedinečné kombinaci půdy, vlhkosti a nadmořské výšky každá oblast produkuje kávu s komplexními příchutěmi. Další informace o pruducentech kávy si můžete přečíst zde: Producenti premiové kávy.

folder_openPřiřazené štítky

Arabica vs. Robusta: Jaký je rozdíl?

access_time29.říjen 2019personAdmin

Rozdíly mezi kávovými zrny Arabica a RobustaSkutečný milovník kávy bude schopen rozeznat rozdíl mezi chutí kávy Arabica a Robusta . I když kávová zrna vypadají podobně jako jedna jiná, když jsou mletá, existuje mezi nimi docela málo rozdílů. Pro milovníky kávy je zajímavé a poutavé poznat, jak podmínky růstu a složení každé rostliny ovlivňují chuť.Každá odrůda má zvláštní vlastnosti, které dávají kávě, která se vaří, jedinečnou chuť. Oba jsou kávová zrna, ale jsou to dva různé druhy. Zde jsou charakteristiky každého pro srovnání.Kvalita chutiLidé, kteří raději pijí silnější a hořčí škálu kávy, budou pravděpodobně preferovat použití zrn Robusta . Existuje mírný náznak lichotivosti a zrnitých podtextů pro zemitou směs. zrna Arabica jsou populárnější u konzumentů kávy, kteří mají jemnější chuť s lehkým nádechem květin, sladkosti a měkkosti.Pěstitelské podmínkyRostliny kávy Robusta jsou větší než rostliny Arabica. Rostou vyšší a produkují vyšší výnosy kávových zrn na rostlinu. K prosperitě také vyžadují větší vlhkost. Keř Robusta může růst ve výšce 8 až 21 stop, zatímco Arabica, která potřebuje méně vody, roste mezi 8 a 15 stopami. Teplotní podmínky potřebné pro rostliny Arabica jsou chladnější než jejich protějšky Robusta. Protože tyto rostliny během svého života produkují méně bobů, je jejich nákup dražší. Rostliny Robusta jsou mnohem srdečnější než odrůdy Arabica. Když jsou tyto dvě stránky porovnány vedle sebe, mají rostliny Robusta robustnější dispozice.Rozdíly ve tvaru zrnazrna Robusta jsou o něco menší a mají zaoblený tvar. zrna Arabica jsou větší a mají delší tvar. Rozdíly ve struktuře zrna způsobují, že na teplo reagují odlišně. Když pražíte zrna vedle sebe za stejných podmínek, všimnete si, že se dvě zrna nepečí stejnou rychlostí nebo stejnou úrovní. Když jsou dvě různé zrna pečené a poté mleté, je obtížnější je vizuálně rozeznat.Variace ve sloučeninách a chemiizrna Robusta mají dvojnásobnou hladinu kofeinu než zrna Arabica a také dvojnásobné množství kyseliny chlorogenové (CGA). Obě tyto přísady přispívají k celkové chuti a kvalitě vařených káv. Cukr a lipidy jsou o 60% vyšší u odrůd Arabica. Hladina cukru ovlivňuje vyvíjející se chuť zrna, jak se peče, a je klíčovým faktorem ve vývoji aroma a těla nápoje.Varianty vnitřní struktury a opyleníV zrnech Arabica je 44 chromozomů, zatímco zrna Robusta mají pouze 22. Zatímco Arabica se sama opyluje, Robusta nemá. Arabica je proto méně nakloněna produkovat jakékoli mutace a je pravděpodobnější, že si zachová svou integritu.Existuje mnoho různých druhů kávových zrn a pěstují se v různých klimatických podmínkách v regionech po celém světě. Arabica a Robusta jsou dva nejoblíbenější. Je to proto, že každý přináší jedinečný zážitek, pokud jde o vůni a chuť konečného produktu. Ať už dáváte přednost silné a ořechové chuti nebo lehčímu, více květinovým a hladkým nápojům, vědět, co každý typ nabízí, vám pomůže, když se rozhodujete, který typ kávy by nejlépe vyhovoval vašim vkusům.Stejně jako u všech různých kávových zrn ovlivní síla piva vůni ve velkém měřítku. Jemnější základ a použití vyššího poměru káva-voda povede k silnějšímu nápoji bez ohledu na použitý typ zrna. Pokud chcete hladší šálek, jednoduše použijte doporučené množství kávové moučky a úroveň mletí, abyste dosáhli požadované chuti.Na kávu se už nikdy nebudete moci dívat stejným způsobem. Možná jste přemýšleli o vůni a vkusu jedné značky je tak odlišný od jiné. Teď víš!

folder_openPřiřazené štítky