
Arabica vs. Robusta: Jaký je rozdíl?
Rozdíly mezi kávovými zrny Arabica a Robusta
Skutečný milovník kávy bude schopen rozeznat rozdíl mezi chutí kávy Arabica a Robusta . I když kávová zrna vypadají podobně jako jedna jiná, když jsou mletá, existuje mezi nimi docela málo rozdílů. Pro milovníky kávy je zajímavé a poutavé poznat, jak podmínky růstu a složení každé rostliny ovlivňují chuť.
Každá odrůda má zvláštní vlastnosti, které dávají kávě, která se vaří, jedinečnou chuť. Oba jsou kávová zrna, ale jsou to dva různé druhy. Zde jsou charakteristiky každého pro srovnání.
Kvalita chuti
Lidé, kteří raději pijí silnější a hořčí škálu kávy, budou pravděpodobně preferovat použití zrn Robusta . Existuje mírný náznak lichotivosti a zrnitých podtextů pro zemitou směs. zrna Arabica jsou populárnější u konzumentů kávy, kteří mají jemnější chuť s lehkým nádechem květin, sladkosti a měkkosti.
Pěstitelské podmínky
Rostliny kávy Robusta jsou větší než rostliny Arabica. Rostou vyšší a produkují vyšší výnosy kávových zrn na rostlinu. K prosperitě také vyžadují větší vlhkost. Keř Robusta může růst ve výšce 8 až 21 stop, zatímco Arabica, která potřebuje méně vody, roste mezi 8 a 15 stopami. Teplotní podmínky potřebné pro rostliny Arabica jsou chladnější než jejich protějšky Robusta. Protože tyto rostliny během svého života produkují méně bobů, je jejich nákup dražší. Rostliny Robusta jsou mnohem srdečnější než odrůdy Arabica. Když jsou tyto dvě stránky porovnány vedle sebe, mají rostliny Robusta robustnější dispozice.
Rozdíly ve tvaru zrna
zrna Robusta jsou o něco menší a mají zaoblený tvar. zrna Arabica jsou větší a mají delší tvar. Rozdíly ve struktuře zrna způsobují, že na teplo reagují odlišně. Když pražíte zrna vedle sebe za stejných podmínek, všimnete si, že se dvě zrna nepečí stejnou rychlostí nebo stejnou úrovní. Když jsou dvě různé zrna pečené a poté mleté, je obtížnější je vizuálně rozeznat.
Variace ve sloučeninách a chemii
zrna Robusta mají dvojnásobnou hladinu kofeinu než zrna Arabica a také dvojnásobné množství kyseliny chlorogenové (CGA). Obě tyto přísady přispívají k celkové chuti a kvalitě vařených káv. Cukr a lipidy jsou o 60% vyšší u odrůd Arabica. Hladina cukru ovlivňuje vyvíjející se chuť zrna, jak se peče, a je klíčovým faktorem ve vývoji aroma a těla nápoje.
Varianty vnitřní struktury a opylení
V zrnech Arabica je 44 chromozomů, zatímco zrna Robusta mají pouze 22. Zatímco Arabica se sama opyluje, Robusta nemá. Arabica je proto méně nakloněna produkovat jakékoli mutace a je pravděpodobnější, že si zachová svou integritu.
Existuje mnoho různých druhů kávových zrn a pěstují se v různých klimatických podmínkách v regionech po celém světě. Arabica a Robusta jsou dva nejoblíbenější. Je to proto, že každý přináší jedinečný zážitek, pokud jde o vůni a chuť konečného produktu. Ať už dáváte přednost silné a ořechové chuti nebo lehčímu, více květinovým a hladkým nápojům, vědět, co každý typ nabízí, vám pomůže, když se rozhodujete, který typ kávy by nejlépe vyhovoval vašim vkusům.
Stejně jako u všech různých kávových zrn ovlivní síla piva vůni ve velkém měřítku. Jemnější základ a použití vyššího poměru káva-voda povede k silnějšímu nápoji bez ohledu na použitý typ zrna. Pokud chcete hladší šálek, jednoduše použijte doporučené množství kávové moučky a úroveň mletí, abyste dosáhli požadované chuti.
Na kávu se už nikdy nebudete moci dívat stejným způsobem. Možná jste přemýšleli o vůni a vkusu jedné značky je tak odlišný od jiné. Teď víš!
0 komentářů
Vložit komentář
Nepublikujte SPAM!
Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.
Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.