Blog keyboard_arrow_right Blog keyboard_arrow_rightCo Je Káva - Fakta, Statistiky A Účinky ..

Obrázek příspěvku: Co Je Káva - Fakta, Statistiky A Účinky Kávy Na Zdraví

Co Je Káva - Fakta, Statistiky A Účinky Kávy Na Zdraví

personaccess_time30.září 2019chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye3910 shlédnutí

Co je káva a proč ji máme rádi?

Milujeme kávu, protože jsme na ní závislí nebo protože její chemické složení má smysl pro naše tělo? Káva není příjemným zážitkem z ochutnávky pro téměř každého při prvním pokusu. Mnoho lidí prostě nenávidí chuť. Káva však obsahuje mnoho antioxidantů a kofein, tolik potřebný „pick-me-up“. Mohl by to být důvod, proč to nakonec „milujeme“? Nebo je to jen závislost?

Káva, nápoj, je výsledkem vaření pražených a mletých kávových zrn.

Kávová zrna jsou jámy ovoce z kávovníku.

Kávovník (Coffea) je stálezelený stromeček nebo keř, který roste v tropickém klimatickém regionu. Kávová zrna ve skutečnosti nejsou zrna, jsou to jámy odstraněné z třešní.
Káva je přírodní stimulant vytvářející mírnou závislost a je spojena s mnoha přínosy pro zdraví. Zneužívání kávy však může mít za následek mnoho zdravotních problémů.
Nápoj vyrobený z kávových zrn je jedním z nejoceňovanějších na světě a představuje důležité procento vývozu z mnoha zemí.
Kofein je kávový extrakt a ve farmaceutickém průmyslu se velmi často používá.

Káva Definice

Definice vaření kávy

Káva je vařený nápoj získaný extrakcí rozpustných složek ve vodě z pražené jámy třešně kávy. Káva je nápoj s proměnlivým procentem kofeinu a se specifickou vůní a chutí.
Vůně a chuť se liší podle rodu Coffea, metody extrakce, kvality kávových zrn a koncentrace konečného nápoje. Metody extrakce jsou volně rozděleny do dvou kategorií: extrakce za studena nebo vaření za studena a extrakce za tepla, která zahrnuje extrakci za nízkého tlaku a extrakci za vysokého tlaku v případě espressa.

Co je kofein?

Kofein je bílá hořká krystalická látka extrahovaná z různých rostlin, nejoblíbenější je káva. Kofein je toxický ve velmi velkých dávkách, ale v normálních dávkách má vysoké terapeutické hodnoty. Kofein však vytváří fyzickou i duševní závislost. Kofein je psychoaktivní droga , jedna z mála neregulovaných.

Nebezpečí příliš mnoho kávy

  • Káva je návyková
    Kofein je mírně návyková látka a lidé, kteří přestanou konzumovat, zažívají určité abstinenční účinky. Odběr kávy může mít za následek vážné bolesti hlavy, které mohou trvat až týden.
  • Zneužívání kávy je nebezpečné
    Příliš mnoho kofeinu může způsobit neklid, nevolnost, bolesti hlavy, napjaté svaly a problémy se spánkem.
  • Káva může zhoršovat vředové problémy a způsobit pálení žáhy.
  • Problémy se
    spaním Spotřeba kávy odpoledne může ovlivnit spánek a způsobit nespavost. Mladí lidé by nikdy neměli pít kávu. Pravidelná konzumace kávy může být pro mladé lidi stejně špatná jako alkohol, ale protože účinky kávy nejsou okamžité, obvykle to považujeme za méně nebezpečné.
  • Problémy s kávou a pokožkou
    Pro mnoho lidí bude káva způsobovat kožní problémy. Vypadá to, že autoimunitní kožní poruchy jsou v přímém vztahu k množství spotřeby kávy. Značná dehydratace způsobená kávou také způsobuje kožní problémy.
  • Káva - počet kalorií
    Káva samotná má pouze 2 kalorií na jednu porci. Když však přidáme krém a cukr, který může hodně změnit počet kalorií. Kávové nápoje, které dostanete v kávových řetězcích (Starbucks, Dunkin 'Donuts atd.), Mohou v závislosti na velikosti dosáhnout až 380 kalorií. Přiznám se, že do své kávy přidávám cukr, ale držím se dál od mixů Starbucks.
  • Kofein a absorpce vápníku
    Kofein narušuje mechanismus absorpce vápníku, což vede k osteoporóze. Pokud se u vás může vyvinout osteoporóza, vyhněte se spotřebě kávy.
  • Káva a drogy
    Káva může interagovat s jinými drogami a případně je potenciovat. Například káva a fluoxetin společně mohou způsobit vedlejší účinky, jako je úzkost, rozrušení a extrémní bdělost. Lidé, kteří pijí kávu a užívají Prozac, hlásili neobvyklé chutě kávy.
  • Kofeinismus
    Kofeinismus je stav spojený se spotřebou velkého množství kofeinu. Příznaky kofeinismu jsou závislost, nervozita, podrážděnost, nespavost, neklid, bušení srdce a bolesti hlavy.

Kofein může ovlivnit všechny systémy našeho těla: nervový, oběhový, dýchací, zažívací, vylučovací, endokrinní, atd. Zneužívání kávy způsobí přebití jednoho nebo více z těchto systémů a způsobí onemocnění. Ujistěte se, že rozumíte všem kladům a záporům pití kávy .

Druhy kávy, Arabica vs Robusta

Odrůdy kávy

  • Typ kávy a praženímné maso jsou pro náš konečný produkt v našich šálcích nesmírně důležité.
  • Nejběžnějšími druhy kávy jsou arabica a robusta.
  • Arabica je nejčastěji používaným typem kávy s více než 80% celkové produkce kávy.
  • Robusta je druhá nejpoužívanější odrůda kávy a je dobře známá svou odolností vůči škůdcům a nižší výrobní cenou.
  • Mezi další méně oblíbené druhy kávy patří káva Liberica, kameronská káva, káva Kongo, káva Sierra Leonean a káva Bengálsko.

Arabica vs Robusta

  • Arabica je více kyselá než robusta a má více chuti. Coffea Canephora (Robusta) má silnější hořkost velmi běžnou ve francouzské a italské přípravě kávy a obsahuje více kofeinu.
  • Coffea arabica, má mnoho odrůd v závislosti na zemi původu, zeměpisných podmínkách a dalších jemnějších faktorech.
  • V ideálním případě by se káva měla vařit ze směsi dvou odrůd, aby se získala dokonale vyvážená káva. 65% arabica a 35% robusta je populární poměr, ale člověk by měl zažít různé směšovací poměry. Upřednostňuji asi 75% arabiky a 25% robusty.

Vaření kávy

Vaření kávy může být složitý úkol, který vyžaduje hlubokou znalost kávy, praženou kávu a mletí.

Příprava a podávání kávy se věnuje práci na plný úvazek. Zaměstnanec, který vyrábí a podává kávu, se nazývá barista. Pivovarnická káva zahrnuje znalosti o pražení, mletí, konzervování kávy, jakož i kombinování přísad pro recepty na kávu.

Káva může být vařena mnoha způsoby, nejpopulárnější způsoby vaření jsou:

Espresso
Speciálně konstruovaná zařízení tlačí páru kávovými mleti při daném tlaku. Největší množství aromatických olejů je udržováno a káva neobsahuje tolik kofeinu jako jiné metody.

French press
French press používá kovový filtr, který bude filtrovat méně aromatických olejů, které ocení kávoví snobi, jako jsem já.

Turecká , řecká, východoevropská (turecké varianty)
Při přípravě turecké kávy se zrna mele na jemný prášek a vyluhuje nebo vaří na nízké teploty. Aromatické oleje se uchovávají.

Překapávaná káva
Je to nejoblíbenější metoda vaření piva. Používá papírový filtr, který drží mletou kávu. Voda prochází kávou a papírem. Více kofeinu než jiné metody, ale káva je velmi čirá, méně vůní a chutí.

Vařená za studena
Tento druh kávy se připravuje studenou infuzí mleté ​​kávy. Studená káva má více chutí, méně kyselosti a méně kofeinu.

CaPhe, (Vietnamese)
Používá zařízení podobné francouzskému tisku. Káva je mletá velmi dobře. Mnoho vůní je zachováno.

Single serv brew
Je to opravdu speciální druh kávy, protože používá pumpu k průchodu páry skrze mleté ​​kávy, ale nejde ani o espresso. V závislosti na výrobci vám sládek dá kávu od kapající kávy po espresso.

Další informace naleznete také v našem podrobném průvodci vaření kávy  .

Pražení kávy

Pražení kávy je jedním z nejdůležitějších kroků při výrobě kávy. praženímním se mění chemické vlastnosti zrn, takže mají správnou chuť a aroma. Bez pražení je káva nevýrazná bez chuti a chuti. Různé stupně pražení umožňují získání různých chutí a chutí. Někteří lidé raději kupují zelenou kávu a pečou ji doma pro lepší kontrolu nad chutí a maximální svěžest. Zelené zrna jsou stabilnější než ty pražené, takže káva neztratí aroma.
Zde jsou hlavní stupně praženímní:

  • Lehké: - Cinnamon Roast, New England Roast
  • Střední: - American Roast, City Roast, Full City Roast
  • Plné: - Vienna Roast, (jeden z mých bývalých oblíbených)
  • Dvojité - Francouzská praženímně, italská praženímně, španělská nebo turecká praženímně (italská praženímně je moje současná oblíbená) a španělská praženímně  je nejtemnější pražená káva.

    Tmavé pražení vs. Světlé pražení

Která praženímně je nejlepší?

Čím více zrna pražíme, tím méně původní chuti zůstane nahrazeno specifickou chutí a chutí praženímně.

Káva pražená a typ je získaná chuť, typ kávy jsem v životě několikrát změnil a pokaždé, když jsem měl problémy s přizpůsobením. Neexistuje dokonalá praženímně, protože všichni máme své preference.

Některé druhy kávy budou „vyžadovat“ méně pražení, aby si udržely více své osobnosti. Některé druhy vaření však vyžadují speciální typ praženímní. Například turecká káva a espresso potřebují tmavší praženímně, domácí směsi (melange maison) jsou středně praženímné, takže si zachováváme některé z původních kávových příchutí.

Vypil jsem celou řadu pražené kávy a užíval jsem si všech typů. Jedinou poznámkou, kterou zde mám, je, že velmi tmavé druhy praženímně ztratí veškerou svou osobnost a stanou se hořkými. Při vyšších teplotách a dlouhodobém vystavení teplu cukr z fazolí karamelizuje a nakonec zmizí a přeměňuje se na dřevěné uhlí.

Tímto způsobem získává káva svou zvláštní hořkost. Někdy se jedná o postup, který zakrývá špatnou chuť kávy nízké kvality. Spálením kávových zrn se ztratí všechny původní aroma. Na rozdíl od všeobecného názoru, že tmavé praženímné zrna nabízejí silnější kávu, dochází také ke ztrátě kofeinu. Rozdíl je však minimální, takže většina z nás by si ani nevšimla rozdílu.

Mletí kávy

Mletí kávy je velmi důležitým aspektem přípravy kávy. Mletí ovlivní chuť, chuť a sílu kávy (množství extrahovaného kofeinu).
Například mleté ​​espresso je někde mezi tureckým - nejjemnějším mletím - a kapajícím mletím. Turecká sládka potřebuje velmi jemnou mletou kávu, aby odhalila všechny kávové příchutě a snadno klesla ke dnu šálku.

Turecká káva se tradičně podává nefiltrovaná, aby se zachovalo maximum aromatických olejů, které dodávají chuť.
Mletí je jedním z nejnovějších kroků při přípravě kávy. Po rozemletí existuje mnohem více kontaktní plochy se vzduchem (kyslík), takže je zde větší oxidační povrch; to je důvod, proč by se mletí mělo provádět vteřiny těsně před vařením.

 

Instantní káva sušená mrazem

Instantní kávu jsem přestal pít dávno, ale chtěl jsem zkusit bezkofeinu. Po dlouhém výzkumu jsem si myslel, že bio káva bude mít největší smysl. Zkusil jsem Mount útočiště a teď je jeden z mých odpoledních teplých nápojů, střídá se s kávovými náhražkami.

Instantní organická káva Mount Hagen je organicky pěstovaná vysokohorská káva vyrobená ze 100% fazolí Arabica. Je to první certifikovaná organická lyofilizovaná káva na světě.
Mount Hagen je 100% ekologický certifikován společností EcoCert v souladu s ekologickými standardy amerického ministerstva zemědělství. Lyofilizovaný kávový proces je dosažen bez použití jakékoli formy konzervačních látek nebo přísad. Kávy Mount Hagen pocházejí z plantáží nejlepších pěstitelských oblastí na světě. Je to jedna z nejlepších káv bez kofeinu.

Kávová zrna - odkud pocházejí

To, co nazýváme kávová zrna, není zrna, je to vlastně jáma kávové třešně. Třešňová káva je plodem malého stromu nebo keře, v závislosti na rozmanitosti rodu coffea. Třešně se sbírají, když jsou zralé a semena se oddělí. Někteří pražiči nechají ovoce na semenu vyschnout, jiní ovoce okamžitě odstraní. Ponecháním ovoce více na semenech se zachová více chuti, ale proces separace je komplikovanější.

zrna zpracovávají různé techniky. zrna jsou sušeny, a v tomto stavu to jsou tzv. Zelené kávové boby. Zelené zrna jsou poté transportovány do pražíren. Nepražené zrna (zelené) jsou velmi stabilní a neztratí chuť. Jakmile se však praží, zrna začínají ztrácet chuť pokaždé, když přijdou do styku se vzduchem. Proto je nejlepším způsobem, jak udržet kávu čerstvou, vzduchotěsný příjemce.

Jaký je důvod, proč máte rádi kávu?

Je to celý zážitek, nebo je to jen kofein?
Je káva pro vás důvodem k socializaci?
Nebo je jen potřeba něco, co vás ráno probudí?
Podělte se o své myšlenky na kávu.

 
folder_openPřiřazené štítky

0 komentářů

commentŽádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.

Podobné články

Výhody A Nevýhody Pití Kávy - Zdravotní Přínosy A Rizika Konzumace Kávy

personAdminremove_red_eye2185bookmarkBlog

Když jsem byl mladší, pil jsem hodně kávy, myslím hodně. Ne moc šálků, slabé kapání, které byste dostali do kaváren, nikdy jsem nemohl pít ty věci. Dokonce i v práci byl kapací stroj obsluhován lidmi, kteří potřebovali čaj, a nikoli kávu, takže jsem si musel vyrobit svůj ..

Espresso Vs překapávaná káva - Jaké Jsou Rozdíly?

personAdminremove_red_eye2350bookmarkBlog

Káva - je to obecný pojem, který pokrývá tolik různých nápojů. Přemýšleli jste někdy o tom, proč vaše ranní kapající káva ze stroje doma chutná a vypadá úplně jinak, než espresso, které si objednáte v kavárně? Nejsi sám! Jak se ukázalo, espresso a kapající káva jsou ..

Top 10 zemí produkujících kávu

personLukas Tobolakremove_red_eye656bookmarkBlog

1. Brazílie Objevuje se vám Brazílie při diskusi o nejlepší dostupné kávě? Podle většiny milovníků kávy káva vyráběná v Brazílii chutná úžasně. Výroba kávy v Brazílii činí přibližně 54 milionů sáčků ročně. Brazílie se na tomto výrobním seznamu hlásí již ..

Ledová Káva VS. Cold Brew Coffee - Jaký Je Rozdíl?

personAdminremove_red_eye645bookmarkBlog

Existuje mnoho mylných představ, pokud jde o rozdíly mezi ledovou a studenou kávou. Přemýšleli jste někdy, co odlišuje tyto dva? Pak jste na správném místě, přečtěte si, prosím, níže! Ať už si budete připravovat jakoukoliv kávu, je potřeba mít kvalitní a čerstvou kávu. ..

Jak Vybrat Kávová Zrna Pro Espresso

personAdminremove_red_eye1706bookmarkBlog

Výběr kávových zrn pro espresso je věcí osobního vkusu zdvojnásobeného přísným technickým kontrolním seznamem. Svým způsobem bychom mohli říci, že na výrobu espressa můžeme použít libovolná kávová zrna, to by však bylo jen částečně pravda. Espresso je jednou z ..

Příprava kávy

personJaSuEditorremove_red_eye322languagefullcup.cz

Příprava a prodej kávy se stal velice dobrým a výnosným bussinessem. Nasvětových trzích, ale i u nás najdeme nepřeberné množství a druhů aznaček kávy. Tyto značky a druhy káv lze zakoupit v mnohavariantách, kde se prakticky meze nekladou. Zrnková káva mletá a nemletá, různé ..

Káva - Trendy v podávání nápojů se mění

personJaSuEditorremove_red_eye425languagefullcup.cz

Chuť kávy, to je dotek exotických dálek, jejichž vzdálenost si vzhledem k tomu, jak je u nás káva oblíbená a rozšířená, už ani neuvědomujeme. Na „kafíčko“ si rádi zajdou jak staří, tak mladí. Káva prostě „jede“. Trendy v podávání kávy – ať už teplé nebo ..

Jak na Moka konvičku?

personJaSuEditorremove_red_eye331languagefullcup.cz

Článek o přípravě kávy v moka konvičce je dalším pokračováním ze série alternativních způsobů přípravy světle pražené kávy. Ačkoliv je tento způsob přípravy méně šetrný (extrakce probíhá vroucí vodou), než například u frenchpressu nebo dripperu, káva připravená ..

CBD olej do kávy - Co to je CBD a proč by to někdo dělal?

personRedakceremove_red_eye296languagemagazin-2k.cz

Káva je oblíbená a nutností pro většinu z nás. Není divu, že kávomilci často experimentují s tím, jak kávu pít. Už to není jen espresso nebo překapávaná. Jedním z trendů, který se šíří po celé zemi, je přidávání CBD oleje do kávy . U vášnivých pijáků kávy nebo ..

ŠÁLEK KÁVY PRO ZDRAVÍ

personRedakceremove_red_eye65languageegastronomie.cz

Nevím jak vy, ale já když ráno vstanu z postele, jediné co potřebuju je pusu na dobré ráno od mé drahé polovičky a hned po ní hrnek dobré kávy. Těžko říct, jestli je to jen obyčejný ranní rituál, nebo už závislost. Kávu prostě miluji a musím ji mít několikrát denně. ..