
Espresso Vs překapávaná káva - Jaké Jsou Rozdíly?
Káva - je to obecný pojem, který pokrývá tolik různých nápojů. Přemýšleli jste někdy o tom, proč vaše ranní kapající káva ze stroje doma chutná a vypadá úplně jinak, než espresso, které si objednáte v kavárně? Nejsi sám! Jak se ukázalo, espresso a kapající káva jsou naprosto odlišné nápoje, které vyhovují různým lidem v různých situacích. Nemluvě o všech ostatních druzích kávy, jako je káva French Press, nalít kávu nebo dokonce instantní kávu.
O všech různých druzích kávy byly napsány celé knihy a o tomto tématu bychom mohli mluvit celé dny. V tomto článku se proto zaměříme na velmi důležitou otázku, proč byste si vybrali jednu vs druhou?
Naučte se rozdíly mezi kapající kávou a espressem . Vyberte si ten správný nápoj v kavárně a zníte jako barista, když to vysvětlíte svým přátelům.
Stručná historie kávy…
Káva je absolutně všude, je to velká část většiny našich životů. Výzkum ukazuje, že přibližně 90 procent dospělých a 73 procent dětí (můžete tomu věřit?) Konzumovat kofein v nějaké formě. Ale odkud to přišlo?
Původ kávy
Kofein byl pravděpodobně konzumován lidmi od doby kamenné. Důkazy naznačují, že naši předkové žvýkali kofeinované rostliny, aby mohli těžit z jejich magických vlastností. Káva, jak víme, však byla s největší pravděpodobností poprvé vynalezena v 15. století v Etiopii a exportována do Jemenu.
První espresso stroj
Espresso přišlo o něco později. Existuje několik zdrojů, které naznačují, že espresso mohlo být vynalezeno již v 16. století. První oficiální stroj na espresso však nebyl patentován až v roce 1884 v Turíně a byl vynalezen člověkem jménem Angelo Moriondo. Říká se, že Moriondo chtěl urychlit proces přípravy kávy a našel způsob, jak toho dosáhnout pomocí tlaku. Slovo „espresso“ má tedy původ ve slovech „tlak“ a „vyjádřit“.
Vynález moderního espressa
Moriondoův stroj nebyl jako stroje na espresso, které známe dnes. Byl vynalezen pro vaření piva a ne pro jednotlivé šálky kávy. Moriondo design byl vylepšen další Ital, Luigi Bezzera v roce 1901, takže stroj byl schopen vařit na šálek, který umožnil espresso být podáván mnohem čerstvější. Patent pro tento stroj byl poté koupen obchodníkem Desiderio Pavoni (tolik matoucích italských jmen), který prodával stroj na espreso a přinesl ho masám. Prvním strojem na espresso, který byl použit ve Spojených státech, byl ve 20. letech La Pavoni.
Vynález kapkové kávy
Filtry na odkapávací kávu byly ve skutečnosti vynalezeny přibližně ve stejnou dobu v roce 1908 Němcem jménem Melitta Bentz. První elektrický kávovar nebyl vynalezen, neuvěřitelně, až do 50. a elektrických kapacích kávovarů se stal domácím standardem v 70. letech.
Příprava dělá rozdíl!
Takže jsem zmínil, že espresso bylo vynalezeno, aby zážitek z vaření kávy byl rychlejší a pohodlnější.
Filtrovaná káva byla také vynalezena, aby bylo pohodlnější vařit a filtrovat kávu. Z tohoto pohledu jsou káva a espresso stejné. Tam se však podobnosti zastaví.
Zde je tabulka s parametry vaření piva porovnány vedle sebe.
Pivovarský parametr | Překapávaná káva | Espresso |
---|---|---|
Hrubost mletí | střední | pokuta |
Teplota vaření | 190 až 196 ° F | 198 až 205 ° F |
Čas přípravy | 45 minut | 22-30 sekund |
Metoda extrakce | gravitace | tlak |
Espresso vs překapávaná káva - Podívejte se a ochutnejte
Kapající káva je tenká a nemá žádný krém. Espresso je naopak silné, mastné a pokud je správně připraveno, má na něm lahodné crema. Kapající káva má tendenci chutnat jemněji a jasněji ve srovnání s espressem, které chutná silněji a plněji.
Nyní jsme diskutovali o tom, jak se espresso vaří na kávu jinak. Espresso potřebuje vysoký tlak a jemné mletí kávy. Kapající káva potřebuje filtr, mletý cukr a gravitaci. Tyto různé způsoby vaření piva umožňují, aby různé vlastnosti fazole procházely do kávy nebo do espressa. Nejprve se pojďme podívat na vzhled kávy.
Vzhled
Používáme filtr pro kapající kávu, abychom zastavili příliš mnoho potenciálně škodlivých vlastností mleté kávy, která se dostala do našeho nápoje. Je to proto, že voda je v kontaktu s kávou mnohem déle. Zjevnou výjimkou z tohoto pravidla je French Press, ale to je téma pro další článek! Rychlejší způsob vaření piva pro espresso má své výhody a nevýhody. Skutečnost, že voda je v kontaktu s kávou po mnohem kratší dobu, znamená, že není třeba filtr.
Kávový olej
Žádný filtr pro milovníky kávy znamená jednu věc - olej! Olej z kávových zrn obsahuje mnoho mikroskopických a nerozpustných látek. Bez papírového filtru se některé z těchto sloučenin dostanou do espressa, a to i v krátké době vaření. Tyto látky se nerozpouštějí ve vodě, proto neprocházejí filtrem. Díky tomu je espresso mnohem silnější, olejnatější nápoj.
Oleje v espressu jsou emulgovány na koloid. Co to na Zemi znamená, slyším, že se ptáš? Koloid je v podstatě malé částice z jedné látky, které jsou suspendovány v jiné látce. To je důležité, protože nám dává naši crema a přináší nám rozdíl v chuti mezi kávou a espressem.
Chuť - Espresso
Přítomnost oleje v espressu znamená, že v naší kávě získáváme více oleje z oleje. Crema je zde ale opravdu důležitá. Působí téměř jako obal pro espresso a zámky ve všech těchto příchutích, čímž udržuje espreso příchutí déle.
Chuť - překapávaná káva
Kapající káva, na druhé straně, nemá žádnou z mastných vlastností (nebo alespoň mnohem, mnohem méně), které najdeme v espressu, takže tyto chutě chybí. Pro filtrační kávu však není vše ztraceno. Skutečnost, že voda je v kontaktu s kávovými zrny po mnohem delší dobu, znamená, že je schopna v průběhu času extrahovat různé příchutě, které v espressu nenajdeme.
Espresso - Ochutnávky
Degustační tóny v espressu bývají tmavší, výživnější a více čokoládové (z hlediska kávy). Spousta espressa bude mít hořkou chuť než kapající káva. Důvodem je špatně připravená káva, i když víc než skutečná kvalita espressa. Dobře připravené espresso by mělo být podle chuti sladké.
Filtrování kávy - poznámky k ochutnávce
Typické poznámky k ochutnávce pro filtrovanou kávu pak bývají ovocnější, jasnější a kyselejší (z hlediska PH, nikoli skutečné kyseliny). Zda je espresso nebo kapající káva chutnější nebo lepší, je zcela na jednotlivci. Tyto chutě mohou být také upraveny a manipulovány v závislosti na typu použitého fazole a typu pečeně, více na tom nyní.
0 komentářů
Vložit komentář
Nepublikujte SPAM!
Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.
Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.