Blog keyboard_arrow_right Blog keyboard_arrow_rightEspresso Vs překapávaná káva - Jaké Jsou ..

Obrázek příspěvku: Espresso Vs překapávaná káva - Jaké Jsou Rozdíly?

Espresso Vs překapávaná káva - Jaké Jsou Rozdíly?

personaccess_time30.září 2019chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye3224 shlédnutí

Káva - je to obecný pojem, který pokrývá tolik různých nápojů. Přemýšleli jste někdy o tom, proč vaše ranní kapající káva ze stroje doma chutná a vypadá úplně jinak, než espresso, které si objednáte v kavárně? Nejsi sám! Jak se ukázalo, espresso a kapající káva jsou naprosto odlišné nápoje, které vyhovují různým lidem v různých situacích. Nemluvě o všech ostatních druzích kávy, jako je káva French Press, nalít kávu nebo dokonce instantní kávu.

O všech různých druzích kávy byly napsány celé knihy a o tomto tématu bychom mohli mluvit celé dny. V tomto článku se proto zaměříme na velmi důležitou otázku, proč byste si vybrali jednu vs druhou?

Naučte se rozdíly mezi kapající kávou a espressem . Vyberte si ten správný nápoj v kavárně a zníte jako barista, když to vysvětlíte svým přátelům.

Stručná historie kávy…

Káva je absolutně všude, je to velká část většiny našich životů. Výzkum ukazuje, že přibližně 90 procent dospělých a 73 procent dětí (můžete tomu věřit?) Konzumovat kofein v nějaké formě. Ale odkud to přišlo?

Původ kávy

Kofein byl pravděpodobně konzumován lidmi od doby kamenné. Důkazy naznačují, že naši předkové žvýkali kofeinované rostliny, aby mohli těžit z jejich magických vlastností. Káva, jak víme, však byla s největší pravděpodobností poprvé vynalezena v 15. století v Etiopii a exportována do Jemenu.

První espresso stroj

Espresso přišlo o něco později. Existuje několik zdrojů, které naznačují, že espresso mohlo být vynalezeno již v 16. století. První oficiální stroj na espresso však nebyl patentován až v roce 1884 v Turíně a byl vynalezen člověkem jménem Angelo Moriondo. Říká se, že Moriondo chtěl urychlit proces přípravy kávy a našel způsob, jak toho dosáhnout pomocí tlaku. Slovo „espresso“ má tedy původ ve slovech „tlak“ a „vyjádřit“.

Vynález moderního espressa

Moriondoův stroj nebyl jako stroje na espresso, které známe dnes. Byl vynalezen pro vaření piva a ne pro jednotlivé šálky kávy. Moriondo design byl vylepšen další Ital, Luigi Bezzera v roce 1901, takže stroj byl schopen vařit na šálek, který umožnil espresso být podáván mnohem čerstvější. Patent pro tento stroj byl poté koupen obchodníkem Desiderio Pavoni (tolik matoucích italských jmen), který prodával stroj na espreso a přinesl ho masám. Prvním strojem na espresso, který byl použit ve Spojených státech, byl ve 20. letech La Pavoni.

Vynález kapkové kávy

Filtry na odkapávací kávu byly ve skutečnosti vynalezeny přibližně ve stejnou dobu v roce 1908 Němcem jménem Melitta Bentz. První elektrický kávovar nebyl vynalezen, neuvěřitelně, až do 50. a elektrických kapacích kávovarů se stal domácím standardem v 70. letech.

Příprava dělá rozdíl!

 

Takže jsem zmínil, že espresso bylo vynalezeno, aby zážitek z vaření kávy byl rychlejší a pohodlnější.

Filtrovaná káva byla také vynalezena, aby bylo pohodlnější vařit a filtrovat kávu. Z tohoto pohledu jsou káva a espresso stejné. Tam se však podobnosti zastaví. 

Zde je tabulka s parametry vaření piva porovnány vedle sebe. 

Pivovarský parametr 

Překapávaná káva

Espresso

Hrubost mletí

střední

pokuta

Teplota vaření

190 až 196 ° F

198 až 205 ° F

Čas přípravy

45 minut 

22-30 sekund

Metoda extrakce

gravitace

tlak

Espresso vs překapávaná káva - Podívejte se a ochutnejte

Kapající káva je tenká a nemá žádný krém. Espresso je naopak silné, mastné a pokud je správně připraveno, má na něm lahodné crema. Kapající káva má tendenci chutnat jemněji a jasněji ve srovnání s espressem, které chutná silněji a plněji.

Nyní jsme diskutovali o tom, jak se espresso vaří na kávu jinak. Espresso potřebuje vysoký tlak a jemné mletí kávy. Kapající káva potřebuje filtr, mletý cukr a gravitaci. Tyto různé způsoby vaření piva umožňují, aby různé vlastnosti fazole procházely do kávy nebo do espressa. Nejprve se pojďme podívat na vzhled kávy.

Vzhled

Používáme filtr pro kapající kávu, abychom zastavili příliš mnoho potenciálně škodlivých vlastností mleté ​​kávy, která se dostala do našeho nápoje. Je to proto, že voda je v kontaktu s kávou mnohem déle. Zjevnou výjimkou z tohoto pravidla je French Press, ale to je téma pro další článek! Rychlejší způsob vaření piva pro espresso má své výhody a nevýhody. Skutečnost, že voda je v kontaktu s kávou po mnohem kratší dobu, znamená, že není třeba filtr.

Kávový olej

Žádný filtr pro milovníky kávy znamená jednu věc - olej! Olej z kávových zrn obsahuje mnoho mikroskopických a nerozpustných látek. Bez papírového filtru se některé z těchto sloučenin dostanou do espressa, a to i v krátké době vaření. Tyto látky se nerozpouštějí ve vodě, proto neprocházejí filtrem. Díky tomu je espresso mnohem silnější, olejnatější nápoj.

Oleje v espressu jsou emulgovány na koloid. Co to na Zemi znamená, slyším, že se ptáš? Koloid je v podstatě malé částice z jedné látky, které jsou suspendovány v jiné látce. To je důležité, protože nám dává naši crema a přináší nám rozdíl v chuti mezi kávou a espressem.

Chuť - Espresso

Přítomnost oleje v espressu znamená, že v naší kávě získáváme více oleje z oleje. Crema je zde ale opravdu důležitá. Působí téměř jako obal pro espresso a zámky ve všech těchto příchutích, čímž udržuje espreso příchutí déle.

Chuť - překapávaná káva

Kapající káva, na druhé straně, nemá žádnou z mastných vlastností (nebo alespoň mnohem, mnohem méně), které najdeme v espressu, takže tyto chutě chybí. Pro filtrační kávu však není vše ztraceno. Skutečnost, že voda je v kontaktu s kávovými zrny po mnohem delší dobu, znamená, že je schopna v průběhu času extrahovat různé příchutě, které v espressu nenajdeme.

Espresso - Ochutnávky 

Degustační tóny v espressu bývají tmavší, výživnější a více čokoládové (z hlediska kávy). Spousta espressa bude mít hořkou chuť než kapající káva. Důvodem je špatně připravená káva, i když víc než skutečná kvalita espressa. Dobře připravené espresso by mělo být podle chuti sladké.

Filtrování kávy - poznámky k ochutnávce

Typické poznámky k ochutnávce pro filtrovanou kávu pak bývají ovocnější, jasnější a kyselejší (z hlediska PH, nikoli skutečné kyseliny). Zda je espresso nebo kapající káva chutnější nebo lepší, je zcela na jednotlivci. Tyto chutě mohou být také upraveny a manipulovány v závislosti na typu použitého fazole a typu pečeně, více na tom nyní.

folder_openPřiřazené štítky

0 komentářů

commentŽádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.

Podobné články

Co Je Káva - Fakta, Statistiky A Účinky Kávy Na Zdraví

personAdminremove_red_eye4929bookmarkBlog

Co je káva a proč ji máme rádi? Milujeme kávu, protože jsme na ní závislí nebo protože její chemické složení má smysl pro naše tělo? Káva není příjemným zážitkem z ochutnávky pro téměř každého při prvním pokusu. Mnoho lidí prostě nenávidí chuť. Káva však ..

Jak Vybrat Kávová Zrna Pro Espresso

personAdminremove_red_eye2276bookmarkBlog

Výběr kávových zrn pro espresso je věcí osobního vkusu zdvojnásobeného přísným technickým kontrolním seznamem. Svým způsobem bychom mohli říci, že na výrobu espressa můžeme použít libovolná kávová zrna, to by však bylo jen částečně pravda. Espresso je jednou z ..

Jak Si připravit Espresso Bez Espresso stroje - Tři Skvělé tipy

personAdminremove_red_eye2715bookmarkBlog

Espresso je můj oblíbený způsob vaření kávy. Všechno od opojné vůně a štiplavě ostré chuti až po ohromující množství kofeinu na unci z něj činí nejžádanější šálek kávy. Vařil jsem každé ráno šálek z pohodlí domova. Je to můj rituál; Vlastním dva espresso ..

Výhody A Nevýhody Pití Kávy - Zdravotní Přínosy A Rizika Konzumace Kávy

personAdminremove_red_eye2927bookmarkBlog

Když jsem byl mladší, pil jsem hodně kávy, myslím hodně. Ne moc šálků, slabé kapání, které byste dostali do kaváren, nikdy jsem nemohl pít ty věci. Dokonce i v práci byl kapací stroj obsluhován lidmi, kteří potřebovali čaj, a nikoli kávu, takže jsem si musel vyrobit svůj ..

Jak se připravují různé druhy kávy

personRedakceremove_red_eye258bookmarkBlog

Víte, jaký je rozdíl v přípravě espressa, lunga či americana? Čím se liší caffé macchiato a latte macchiato? A jak přesně se připravuje tradiční turecká káva? Vyznejte se v jednotlivých druzích kávy a jejich přípravách jednou provždy! Udělejte si z přípravy kávy ..

Káva - Trendy v podávání nápojů se mění

personJaSuEditorremove_red_eye678languagefullcup.cz

Chuť kávy, to je dotek exotických dálek, jejichž vzdálenost si vzhledem k tomu, jak je u nás káva oblíbená a rozšířená, už ani neuvědomujeme. Na „kafíčko“ si rádi zajdou jak staří, tak mladí. Káva prostě „jede“. Trendy v podávání kávy – ať už teplé nebo ..

OBJEDNÁVEJTE KÁVU JAKO GURMÁNKA: POZNEJTE DRUHY KÁVOVÝCH NÁPOJŮ

personJaSuEditorremove_red_eye294languagemagazin-2k.cz

Mezi český nešvar patří vše přejmenovávat a vymýšlet různý patvary originálních názvů. Výjimkou nejsou ani kávové nápoje. Pojďte se s Magazínem 2K podívat na 8 druhů kávových nápojů. Jistě jste již slyšely nebo dokonce použily termíny jako je piccolo nebo presso s ..

Příprava kávy

personJaSuEditorremove_red_eye511languagefullcup.cz

Příprava a prodej kávy se stal velice dobrým a výnosným bussinessem. Nasvětových trzích, ale i u nás najdeme nepřeberné množství a druhů aznaček kávy. Tyto značky a druhy káv lze zakoupit v mnohavariantách, kde se prakticky meze nekladou. Zrnková káva mletá a nemletá, různé ..

Etiopská káva

personJaSuEditorremove_red_eye481languagefullcup.cz

Než se vůbec začneme bavit na téma etiopská káva, je důležité si uvědomit, že se jedná o téma tak obsáhlé, jakobychom chtěli zobecnit například vodní živočichy. Rozmanitost typů a druhů je tak veliká, že v článku stihneme zmínit pouze obecně platné a známé ..

Espresso kávovary

personJaSuEditorremove_red_eye529languagefullcup.cz

Jaký typ zvolit? Kávovary se běžně dělí na 3 typy: Espresso – tento přístroj pracuje pomocí vysokého tlaku vodní páry. Espressovač ocení především milovníci silné a aromatické kávy. Překapávač – káva je v něm pomalu zalévána vodou a následně překape do ..