Blog keyboard_arrow_right Blog keyboard_arrow_rightJak rozpoznat různé druhy kávy

Obrázek příspěvku: Jak rozpoznat různé druhy kávy

Jak rozpoznat různé druhy kávy

personaccess_time30.září 2019chat_bubble_outline0 komentářůremove_red_eye1842 shlédnutí

Víte, jak vypadá Geisha / Gesha? A co Bourbon? Existuje mnoho druhů kávy a není vždy jasné, jak se liší. Kromě odchylek v chuti a profilu existují mezi rostlinami jasné fyzické rozdíly.

Některé kávovníky jsou vysoké a hubené, zatímco jiné jsou krátké a huňaté. A kávové třešně se mohou velmi liší velikostí a barvou. Čtěte dále a dozvíte se více o identifikačních vlastnostech šesti populárních odrůd Arabica.

Jak identifikovat různé druhy kávy

Existují stovky druhů kávy, ale asi 70% světové produkce kávy je Arabica. Ačkoli je Arabica zranitelnější než Robusta, má aroma a aroma, díky kterým je pro většinu spotřebitelů přitažlivější . A zde je mnoho odrůd Arabica, z nichž malé množství se běžně pěstuje pro specializované i komoditní trhy.

Producenti se rozhodnou pěstovat rozmanitost z mnoha důvodů , včetně výnosu, profilu a místních podmínek prostředí. Je důležité rozpoznat odrůdy kávy, aby nedošlo ke smíchání šarží během sklizně a zpracování. Pokud se kombinují dvě nebo více šarží, může to vést k zamlženým profilům a dílčím skóre baňkování.

Abychom lépe pochopili, jak se fyzicky nejvíce liší odrůdy, studoval jsem šest různých typů Arabiky. Stalo se to mezi koncem období sklizně a začátkem květů, které začaly kvést - období asi dvou měsíců - na farmách v Boquete v Panamě. Nadmořská výška těchto farem se pohybuje mezi 1300 a 1800 m nm

Charakteristiky obsažené v tomto článku jsou informovány touto analýzou konkrétních rostlin. Moje studie je osobním pozorováním omezeného počtu farem a není zamýšlena jako celková reference.

 

K identifikaci rostlin používáme určité fyzikální vlastnosti (také známé jako fenotypy). Tyto zahrnují:

  • Stature (vysoký nebo kompaktní)
  • Barva konců listů (zelená nebo bronzová)
  • Tvar rostliny (kónický nebo kulatý)
  • Tvar listů (protáhlý nebo široký)
  • Tvar a velikost třešní a zelených bobů (protáhlé, kulaté nebo jiné a malé, střední, velké nebo velmi velké)
  • Barva třešní (červená, žlutá, oranžová nebo dokonce růžová)
  • Úhel větví
  • Vzdálenosti mezi větvemi (krátké nebo dlouhé)
  • Vzdálenost mezi uzly ve stejných větvích (krátkých nebo dlouhých)

Není vždy nutné používat všechny tyto vlastnosti k identifikaci odrůdy, protože některé odrůdy mají zjevnou vlastnost.

 

1. Typica

Typica má odlišné vlastnosti a může být nejjednodušší identifikovat. Rostliny mají kuželovitý tvar s hlavním svislým kmenem a mohou dosahovat až 5 metrů. Tato výška znamená, že mezi větvemi a mezi uzly na stejné větvi jsou delší vzdálenosti než v jiných odrůdách.

Boční větve tvoří svislý stonek 50 až 80 °. Kmen i větve nejsou příliš silné. Listy, třešně a zelené fazolky jsou obvykle podlouhlé a špičky listů jsou bronzové, když jsou mladé.

Listy mají také hladší povrch a méně zvlněné okraje než jiné odrůdy Arabica. Třešně Typica dozrávají na jasně červenou.

 

2. Bourbon

Bourbon má stejnou vysokou postavu a kuželovitý tvar jako Typica, ale je trochu bushier s více sekundárními větvemi. Všiml jsem si, že hlavní kmeny jsou větší a větve se zdají být silnější, takže rostlina je robustnější a méně flexibilní než Typica. Vzdálenosti mezi větvemi a uzly jsou také o něco kratší. Tato zvýšená hustota znamená, že Bourbon produkuje o 30% více ovoce než Typica .

Listy jsou širší než Typica a mají hrbolatou texturu se zvlněnými okraji. Mladé listy jsou obvykle zelené, ale někdy mohou mít bronzové špičky. Třešně jsou kulaté a dozrávají do rozsahu červené, oranžové nebo žluté (ale neliší se na stejné rostlině).

 

3. Caturra

Mnoho odrůd Arabica jsou potomci Bourbon a Typica. Caturra je přirozená trpasličí mutace Bourbona a je mnohem kratší a hustší než její relativní plán. Má menší vzdálenosti mezi větvemi na trupu a spoustou vedlejších větví, díky čemuž je Caturra krovnatější rostlinou než Typica nebo Bourbon.

Jinak má podobné vlastnosti jako Bourbon. Jeho velké listy mají vlnité okraje a zelené tipy. Třešně jsou také kulaté, průměrné velikosti a dozrávají na červenou nebo žlutou.

 

4. Catuai

Catuai je kříž mezi Mundo Novo a Caturra. Stejně jako je Caturra přirozenou mutací Bourbonu, je Mundo Novo přirozenou mutací Typice. V Catuai si můžete všimnout charakteristik předávaných jak z Typica, tak z Bourbonu.

Rostlina je relativně krátká a boční větve tvoří úzké úhly s primárními větvemi. Je vzácné vidět sekundární větve v horní části rostliny, což dělá rostlině více deštníkového tvaru než Typica a Bourbon, které mají kónický tvar.

Listy Catuai jsou zvlněné a obvykle mají zelené tipy, ale viděl jsem několik příkladů bronzových špiček. Ovoce snadno nespadne z větve, což z něj činí dobrý výběr v oblastech se silným větrem nebo deštěm. Rostlina je vysoce výnosná odrůda, produkující kulaté, průměrně velké třešně. Obvykle dozrávají na červenou nebo žlutou, i když existují vzácné případy oranžové Catuai.

 

5. Pacamara

Pacamara je kříženec odrůd Pacas a Maragogipe, který byl vytvořen Salvadorským institutem pro výzkum kávy (ISIC) v roce 1958 . Nepovažuje se za stabilní odrůdu, což znamená, že rostliny nejsou konzistentní od jedné generace k další. Nicméně, to je široce pěstované.

Pacas je další mutací Bourbona a Maragogipe je mutací Typica. Ten má extrémně velké třešně, které předal Pacamaru. Velikost ovoce a výrazné špičaté listy usnadňují identifikaci Pacamary. Tyto listy mohou mít zelené nebo bronzové špičky.

Postava je kompaktní a tvar rostliny je kónický. Mezi větvemi a uzly ve větvích jsou krátké vzdálenosti, díky čemuž je to huňatá rostlina. Kmen a větve jsou podobné Bourbonu v tom, že jsou tlustší a méně flexibilní než většina ostatních odrůd.

6. Geisha / Gesha

Tuto velmi oblíbenou odrůdu lze snadno identifikovat podle úhlu horních větví a tvaru rostliny. Větve směrem nahoru se natahují k obloze v úhlu 45 až 50 °. Geisha / Gesha má vysokou postavu s dlouhými vzdálenostmi mezi větvemi a uzly a tenkým kmenem a větvemi, podobně jako Typica.

Listy jsou hladké a podlouhlé a třešně jsou také podlouhlé podobným způsobem jako ovoce Typica. Podle mých zkušeností je hlavní viditelný rozdíl mezi Geisha / Gesha a Typica v tom, že první má tvar deštníku nebo plochý vrchol, zatímco Typica má kuželový tvar.

Zralé třešně Geisha / Gesha chutnají úplně jinak než u jiných odrůd. Mají citrusové tóny, sladkost a jasmínový květinový prvek.

 

Různé druhy kávy se liší nejen chutí a profilem, ale také vizuálně odlišnými rostlinami. Studiem tvaru a postavy stromu, jakož i charakteristik třešní a listů můžete snáze identifikovat, jaký druh Arabica se pěstuje nebo zpracovává.

folder_openPřiřazené štítky

0 komentářů

commentŽádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.

Podobné články

Co Je Káva - Fakta, Statistiky A Účinky Kávy Na Zdraví

personAdminremove_red_eye3896bookmarkBlog

Co je káva a proč ji máme rádi? Milujeme kávu, protože jsme na ní závislí nebo protože její chemické složení má smysl pro naše tělo? Káva není příjemným zážitkem z ochutnávky pro téměř každého při prvním pokusu. Mnoho lidí prostě nenávidí chuť. Káva však ..

Výhody A Nevýhody Pití Kávy - Zdravotní Přínosy A Rizika Konzumace Kávy

personAdminremove_red_eye2181bookmarkBlog

Když jsem byl mladší, pil jsem hodně kávy, myslím hodně. Ne moc šálků, slabé kapání, které byste dostali do kaváren, nikdy jsem nemohl pít ty věci. Dokonce i v práci byl kapací stroj obsluhován lidmi, kteří potřebovali čaj, a nikoli kávu, takže jsem si musel vyrobit svůj ..

Top 10 zemí produkujících kávu

personLukas Tobolakremove_red_eye656bookmarkBlog

1. Brazílie Objevuje se vám Brazílie při diskusi o nejlepší dostupné kávě? Podle většiny milovníků kávy káva vyráběná v Brazílii chutná úžasně. Výroba kávy v Brazílii činí přibližně 54 milionů sáčků ročně. Brazílie se na tomto výrobním seznamu hlásí již ..

Espresso Vs překapávaná káva - Jaké Jsou Rozdíly?

personAdminremove_red_eye2340bookmarkBlog

Káva - je to obecný pojem, který pokrývá tolik různých nápojů. Přemýšleli jste někdy o tom, proč vaše ranní kapající káva ze stroje doma chutná a vypadá úplně jinak, než espresso, které si objednáte v kavárně? Nejsi sám! Jak se ukázalo, espresso a kapající káva jsou ..

Jak se připravují různé druhy kávy

personRedakceremove_red_eye85bookmarkBlog

Víte, jaký je rozdíl v přípravě espressa, lunga či americana? Čím se liší caffé macchiato a latte macchiato? A jak přesně se připravuje tradiční turecká káva? Vyznejte se v jednotlivých druzích kávy a jejich přípravách jednou provždy! Udělejte si z přípravy kávy ..

Příprava kávy

personJaSuEditorremove_red_eye321languagefullcup.cz

Příprava a prodej kávy se stal velice dobrým a výnosným bussinessem. Nasvětových trzích, ale i u nás najdeme nepřeberné množství a druhů aznaček kávy. Tyto značky a druhy káv lze zakoupit v mnohavariantách, kde se prakticky meze nekladou. Zrnková káva mletá a nemletá, různé ..

CBD olej do kávy - Co to je CBD a proč by to někdo dělal?

personRedakceremove_red_eye293languagemagazin-2k.cz

Káva je oblíbená a nutností pro většinu z nás. Není divu, že kávomilci často experimentují s tím, jak kávu pít. Už to není jen espresso nebo překapávaná. Jedním z trendů, který se šíří po celé zemi, je přidávání CBD oleje do kávy . U vášnivých pijáků kávy nebo ..

Jak na Moka konvičku?

personJaSuEditorremove_red_eye330languagefullcup.cz

Článek o přípravě kávy v moka konvičce je dalším pokračováním ze série alternativních způsobů přípravy světle pražené kávy. Ačkoliv je tento způsob přípravy méně šetrný (extrakce probíhá vroucí vodou), než například u frenchpressu nebo dripperu, káva připravená ..

Káva - Trendy v podávání nápojů se mění

personJaSuEditorremove_red_eye424languagefullcup.cz

Chuť kávy, to je dotek exotických dálek, jejichž vzdálenost si vzhledem k tomu, jak je u nás káva oblíbená a rozšířená, už ani neuvědomujeme. Na „kafíčko“ si rádi zajdou jak staří, tak mladí. Káva prostě „jede“. Trendy v podávání kávy – ať už teplé nebo ..

Espresso kávovary

personJaSuEditorremove_red_eye320languagefullcup.cz

Jaký typ zvolit? Kávovary se běžně dělí na 3 typy: Espresso – tento přístroj pracuje pomocí vysokého tlaku vodní páry. Espressovač ocení především milovníci silné a aromatické kávy. Překapávač – káva je v něm pomalu zalévána vodou a následně překape do ..